Chorvati zpřísní kontroly vody v moři. Bojí se, že kvůli výkalům přijdou o turisty

Chorvatské pobřeží opakovaně trápí fekálie u pobřeží. Podle místních za to mohou výletní lodě, které do moře vypouští exkrementy a kuchyňský olej. Některým Chorvatům už došla trpělivost a u pláží instalují norné stěny, chtějí totiž turisty před odpadem ve vodě chránit. A zpřísní také kontroly vody, napsal web dnevik.hr

​"Ráno máme křišťálově modré moře a odpoledne je všechno hnědé, škoda mluvit," postěžoval si koncem května deníku Slobodna Dalmacija pracovník v cestovním ruchu z Hvaru Veljko Drinković.

V minulých dnech bylo testováno prvních 1 081 vzorků vody z Jadranu. "Především se sledují mikrobiologické ukazatele fekálního znečištění. V Chorvatsku máme už dokonce přísnější normu, než je norma předepsaná Evropskou unií. Kvalita vody je nyní vynikající," řekl portálu Goran Crvelin z Výukového ústavu veřejného zdraví Přímořsko-gorskokotarské župy. "Kontroly budeme provádět každých 15 dnů, ale i častěji," dodal Crvelin.

[chooze:article;value:557233]

"Pokud si všimnete, že je moře na některých místech zakalené, nemusí to být nutně důvod k obavám. Je to hlavně o nějakých přírodních jevech, o rozkvětu moře, který se periodicky opakuje. U moře máme i rozkvět stromů, takže pyl končí v moři, takže to vypadá jako znečištění, ale není to tak," hájí situaci Crvelin. 

Čeští turisté měli ale loni jiné, mnohem nepříjemnějších zkušenosti. Sice si na jednu stranu pochvalovali ubytování i vstřícný a milý přístup místních, mnohé z nich ale moře zklamalo. "Nechutný, stovky metrů dlouhý pruh smradlavé pěny, fekálií a rozemletých papírů," popsal tehdy redakci TN.cz jeden z nich.

V polovině června tehdy deník Novi List informoval, že kvůli fekáliím museli uzavřít tři pláže v letovisku Novi Vinodolski nedaleko ostrova Krk. Důvodem bylo právě vypouštění odpadních vod do moře kvůli nefunkčnímu kanalizačnímu systému.

[chooze:article;value:558741]

A stejný problém řeší řada chorvatských měst i nyní. To, že je tento systém ve velmi špatném stavu, přiznávají i někteří chorvatští politici. Před pár dny se fekálie v kohoutkové vodě objevily ve městě Kaštel Lukšić nedaleko Splitu. Několik lidí kvůli tomu dokonce onemocnělo. 

Na turisty v Chorvatsko číhají ale i další nemilá překvapení. Portál Danas nedávno napsali pláž Kosica, která se nachází poblíž Splitu, je kontaminována rakovinotvorným azbestem. Ten se tam měl dostat dostat z nedaleké továrny. 

Na některých místech počasí dovolenou lidem komplikuje. Část Chorvatska a Slovinska koncem květnu skončila pod vodou: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.