Jana jela utěšit rodiče po smrti bratra. Zahynula ve vlaku v Pardubicích

I více než týden po tragické nehodě vlaků v Pardubicích vycházejí na světlo smutné příběhy obětí a jejich blízkých. Deník Nový Čas nyní přinesl srdceryvný příběh paní Jany († 55), která ve vlaku z Prahy mířila za svou rodinou na Slovensko.

Její rodiče v Humenném zrovna procházeli velmi těžkým obdobím. Před několika týdny totiž při autonehodě zemřel její o šest let mladší bratr Radoslav, jejich syn. Jana jim chtěla v těžké situaci pomoci, jenže sama přišla při vlakové nehodě o život. Zdrcení rodiče tak museli brzy po sobě pohřbít druhé své dítě.

"Už nemůžu. Byla naše zlatíčko. Byla hodná a všichni ji měli rádi," vzpomíná na ni zdrcená matka, paní Helena. "Dvě děti nám odešly prakticky najednou. Je to obrovská bolest," dodala.

[chooze:article;value:559091]

Jana pracovala v Praze a o víkendech dojížděla za manželem a dětmi do Trutnova. K přestěhování do Česka se prý s mužem rozhodla kvůli práci. Opakovaně prý dojížděla také stovky kilometrů za rodiči na Slovensko.

"Naposledy byla na bratrově pohřbu, a když jsme si povídali, stěžovala si, že vlakem jezdí velké množství mužů, nejednou opilých, a to se jí nelíbilo. Poradila jsem jí, ať si kupuje vždy místo v ženském kupé," vzpomíná paní Helena.

A paní Jana radu své maminky při další cestě na Slovensko uposlechla. "Jízdenky na vlak do Humenného jí koupil syn. Našel jedno z posledních vyhovujících míst v kupé, kde byla s dalšími třemi ženami," tvrdí matka zesnulé.

[chooze:article;value:558883]

Právě místo v tomto kupé ji nejspíš stálo život. Podle hasičů se totiž největší poškození koncentrovalo v poměrně malé části vlaku. "Ti, které jsme museli vyprostit, byli zhruba na ploše čtyři krát čtyři metry," popsal pro TV Nova kritické místo velitel 1. jednotky Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Petr Dvořák.

To potvrzuje i paní Helena. "Seděla v kupé, ve kterém byly kromě ní i další tři ženy, které zahynuly. Nechápu, proč lokomotiva zůstala bez jediného škrábance a první vůz za ní byl zdemolován na šrot," tvrdí. Společnost RegioJet mezitím problémové vagony už vyřadila. Příčiny jejich selhání jsou nyní předmětem vyšetřování.

"Velmi brzy jsi odešla. Uplynulo pár týdnů, co jsme si spolu povídali. Nemůžu uvěřit tomu, že jsi byla na cestě za rodiči a už jsi k nim nedocestovala. Odpočívej v klidu, Janko," vzkázala paní Helena své dceři do nebe.

Další z žen, které ve zničeném kupé zahynuly, byla Hanna z Charkova. "Byla velmi milá, měla vždy dobrou náladu, neustále vyšívala nebo vařila," vzpomínali na ni její blízcí.

Hasiči popsali zásah v Pardubicích: Mohlo by to být ještě horší:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.