Aš chce na svém území nulové daně i příspěvky. Navrhuje nový zákon

"Úbytek obyvatel, zhoršení pracovních nabídek, zhoršení lékařské péče, vysoký podíl občanů s exekucí, to jistě vypovídá o zhoršení kvality života. Úzce zaměřené dotace, které se snažíme získávat, nemají dostatečný efekt a míjí se účinkem. Stát o našich problémech ví, ale moc nám nepomáhá. Proto jsme se rozhodli přijít s iniciativou vytvoření speciální ekonomické zóny, která může mít reformní dopad," prohlásil starosta Aše Vítězslav Kokoř (ANO).

Jedním z problémů je, že polovina obyvatel dojíždí za prací do Německa, kde jsou čisté mzdy o 30 až 100 procent vyšší. Město tak chce vytvořit speciální ekonomickou zónu. Do té by patřily firmy, které byly podpořené investiční pobídkou.

V zóně by platila nulová daň z příjmu právnických osob, z daně z nemovitostí a z dividend nebo roční příspěvek na vzdělávání pro zaměstnance. Pro podnikatele navíc budou připravené dodatečné dotace na mzdy, nájem i příspěvek na marketing. Město by zároveň podporovalo zřizovatele soukromé školy nebo soukromého zdravotnického zařízení.

[chooze:article;value:558360]

"V této zóně pak navrhujeme zavést tzv. regulatorní sandboxy (způsob vyzkoušení nových postupů, které neumožňují současné zákony, pozn. red.), které se sice používají v zahraničí, v Česku však zatím nikdy nebyly vyzkoušeny. Budou fungovat na principu jakési živé laboratoře, kde budou ověřovány inovativní přístupy k řešení stanovených problémů. Ukáže-li se jejich efekt, mohou být následně využity i pro jiné oblasti ČR," uvedl ředitel společnosti AQE advisors Jan Havránek, která vypracovala studii, na základě které chce město postupovat.

"Navrhujeme vznik lex Aš, který je založený na kombinaci několika 'sandboxů' a dalších opatření s časově omezenou platností na deset let a pravděpodobně vstupní právní úpravou. To umožní vyzkoušení nových či upravených metod rozvoje v tomto území. Navrhované změny jsou komplexní a jejich úspěšné zavedení je podmíněné tím, že jednotlivá odpovědná ministerstva umožní vyzkoušet dosud neuplatňované postupy. Aš tyto změny nemůže provést bez pomoci. Naopak je nezbytná provázanost řady resortů a spolupráce s Karlovarským krajem," doplnil starosta.

[chooze:article;value:548954]

Podle města je Aš pro projekt ideální, protože je periferií periferie. Ze tří čtvrtin je obklopena Bavorskem a Saskem. Dvě třetiny obyvatel žijí na třech procentech území a rapidně roste počet lidí starších 65 let. Porodnost navíc klesá a vysokoškolské vzdělání má jen pět procent populace.

K tomu má 18 procent lidí starších 15 let exekuce, 6,8 procenta obyvatel má hlášené trvalé bydliště na městském úřadě. Přes 80 procent obyvatel plánuje Aš opustit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.