Vlna veder vtrhne do Česka. Spalující teploty potrvají několik dní

Týden od 17. června bude žhavý. Norská předpověď počasí hlásí, že Česko zažije první tropický den. Podle meteorologů bychom se ho měli dočkat už v úterý 18. června, kdy by teploty nad třicet stupňů měly udeřit napříč republikou.

Teploty přesahující nebo alespoň dosahující 30 stupňů Celsia hlásí meteorologové pro 15 největších českých měst ale hlavně na středu 19. června. Například pro Prahu předpovídají, že rtuť teploměru vystřelí ke 33 °C, v Brně ke 32 °C a v Hradci Králové nebo třeba Pardubicích dokonce ke 33 °C.

[chooze:article;value:559467]

​Oteplení se ale dočkáme už teď o víkendu, a do nového týdne tak vstoupíme s teplotami, které jsou pro toto roční období nadprůměrné. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu se totiž průměrná měsíční teplota pohybuje okolo 17 stupňů Celsia.

Vypadá to, že se prvního tropického dne letos dočkáme ve stejný den jako vloni. Meteorologové ho tehdy naměřili 18. června na stanici Plzeň – Bolevec, kde padlo 30,3 stupně, a na stanici Plzeň – Mikulka, kde naměřili 30 stupňů.  

Výrazně nad průměrem bude i začátek druhé poloviny týdne, pak se ale počasí zkazí. Meteorologové hlásí, že by se měl do Česka vrátit déšť a teploty mají znovu klesnout. Předpověď ale budou ještě upřesňovat.

Tropická vedra už útočí nejen v Česku. Ve Španělsku hlásí čtyřicítky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.