Žhářský útok na MHD. Česká diplomacie by měla rychle zakročit, říká politolog

Cizinec, který se neúspěšně pokusil o žhářský útok na autobusy pražské MHD a kterého následně zadržela policie, byl podle české vlády financován z Ruska. "Na základě těch informací, které máme a které nám byly i potvrzeny, je nejenom možné, ale i hodně pravděpodobné, že do tohoto případu je zapojeno Rusko," řekla premiér Petr Fiala (ODS).

Jenže v návaznosti na to česká strana zatím nepodnikla proti Moskvě žádné diplomatické kroky. Podle odborníků by měla česká diplomacie co nejrychleji zakročit. "Bezpochyby tady je na místě třeba to, aby si ministr zahraničních věcí pozval případně ruského velvyslance k pohovoru," poznamenal politolog Ladislav Cabada.

"Co se týče naší reakce, tak já ji velmi pečlivě vyhodnocuji, sdělíme ji, až nastane. Nicméně důležité je, abychom také o tom informovali naše spojence. Pokud bude velvyslanec předvolán, dozví se to veřejnost v momentě toho předvolání," uvedl šéf resortu zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

[chooze:article;value:559622]

​K případu se vyjádřil i prezident republiky. "Je to útok, který není ojedinělý, podobných útoků se v jiných zemích vyskytlo více. V případě pokračujících hybridních hrozeb, které budou mít nějakou vazbu na Rusko, tak koordinace zpravodajských služeb je jako první a nejpřirozenější opatření," řekl Petr Pavel.

Nejedná se o první zapojení Ruska do sabotáže na našem území. Před deseti lety se ruské tajné služby zapojily také do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. 

Poté, co se potvrdilo, že za výbuchy stojí skutečně ruská vojenská rozvědka GRU, vyhostilo tehdy Česko ze svého území okamžitě 18 pracovníků ruské ambasády v Praze. "Při této explozi došlo k obrovským materiálním škodám, vážnému ohrožení a narušení životů mnoha místních obyvatel, ale především zde zahynuli dva naši spoluobčané, nic netušící nevinní otcové rodin," řekl tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO).

Minulý týden se i díky rychlému zásahu bezpečnostních složek nic tak vážného nestalo a podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) další akutní nebezpečí na našem území nehrozí, i tak je ale prý na místě obezřetnost.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.