Piráty zřejmě čekají velké změny. Politolog řekl, kdo může vyzvat Bartoše

Koalice SPOLU skončila na druhém místě za hnutím ANO. Podle Cabady ale opět zafungovala. "Ten odstup byl čtyři procentní body. Samozřejmě to není odstup úplně marginální, ale není taky dramaticky velký. Ale samozřejmě ty tři politické strany uvnitř aliance to mohou vyhodnocovat různě," poznamenal.

Nespokojení mohou být například v ODS, kde získali o jeden mandát méně než před pěti lety. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že nejásá, není ale ani nespokojen. 

Kritičtější by podle Cabady mohl být například končící europoslanec Jan Zahradil (ODS). Ten byl dokonce po volbách ve volebním štábu Přisahy a Motoristů. 

[chooze:article;value:559570]

"A právě on už směrem k médiím diskutuje to, že by ODS měla vnímat Přísahu a Motoristy jako svého přirozeného partnera. Když to řeknu jinak, v ODS vždycky zaznívaly hlasy, které říkaly: Měli bychom si hlídat, aby napravo od nás neexistoval žádný výraznější politický subjekt," vysvětlil politolog.

Piráti možná nahradí Bartoše

Oproti posledním volbám do Sněmovny letos naopak nekandidovali společně Piráti a Starostové. A ve straně vedené Ivanem Bartošem to teď vře.

e by takto silný lídr měl také vyvodit nějakou odpovědnost za volební výsledek, který skutečně není dobrý, o tom asi není potřeba dlouze diskutovat. Bezpochyby se objeví hlasy volající po změně ve vedení. Mohou se podle mě objevit i hlasy, které budou vyzývat ke změně nějaké ideopolitické orientace Pirátů, k nějakým návratům ke kořenům, k nějaké více liberálně-levicové politice," popsal Cabada.

Mohou se objevit i hlasy vyzývající k tomu, aby Piráti opustili vládu. Část členů může chtít i konec Bartoše ve vedení.

[chooze:article;value:559422]

"Před řádným kongresem Pirátské strany se objevovala některá jména. Bezpochyby tady může být nějaká kritika skutečně hodně zleva. Napadá mě třeba Jana Michailidu, ale nevím, jestli je ta její pozice ve straně dostatečně silná. Je tady Mikuláš Ferjenčík, který opakovaně dával svou ambici najevo," uvedl politolog.

Zmínil také hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka. "Bezpochyby se mohou objevit i některé další postavy. Nicméně ta Pirátská strana je tak decentralizovaná a ta viditelná tvář je právě Ivan Bartoš, že je těžko říci: Toto je konkrétní vyzývatel nebo určit jednoho člověka, který by skutečně měl v tuhle chvíli nějaký jasný potenciál Ivana Bartoše vyzvat," poznamenal.

Okamura mohl vyčerpat potenciál

Vzhledem k úspěchu Přísahy a Motoristů se může zdát, že přichází náhrada za SPD. "Při vší úctě k těm evropským volbám, volební účast byla 36 procent. Je to bezpochyby hezké číslo v porovnání s těmi předchozími lety. Na druhé straně je to nějakých 50 procent běžné volební účasti v parlamentních nebo prezidentských volbách v České republice. Čili já bych to nepřeceňoval a myslím si, že před Přísahou a Motoristy je spousta práce, pokud chtějí uspět i v té národní politické aréně," upozornil ale Cabada.

Projevilo se podle něj, že při evropských volbách voliči experimentují. Okamura také nejspíš zvolil špatnou strategii, míní politolog.

[chooze:article;value:559428]

"Mám na mysli hlavně číslo jedna na té kandidátní listině, to byl Petr Mach, politik, který byl dlouhodobě spojen se Svobodnými, případně s těmi jinými subjekty. A který asi není úplně typickým představitelem SPD směrem k voličům toho politického hnutí," vysvětlil.

"Třetí věc samozřejmě je otázka, jestli skutečně nedošlo k nějakému, řekněme, vyčerpání potenciálu, jestli nedošlo k nějakému oslabení vazby mezi Tomiem Okamurou  jako jasným lídrem toho hnutí SPD a voličskou základnou toho hnutí. To uvidíme až v těch dalších volbách," dodal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.