Piráti budou řešit fiasko v eurovolbách. Bartoš přesluhuje, tvrdí někteří straníci

Výsledky voleb do Evropského parlamentu nejvíce zklamaly SPD a Piráty. "Je to pro nás takový varovný zvednutý prst a my musíme být lepší. A co vám můžu říct už teď, že budeme třikrát víc pracovat," reagoval místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Zatímco SPD svůj neúspěch přikládá především nedostatečné kampani, u Pirátů to skřípe výrazně víc. "Naše strana je v krizi a měli bychom si to vyříkat z očí do očí. Myslím, že pan Ivan Bartoš přesluhuje v čele pirátské strany a že bychom měli jako strana dát možnost někomu jinému," člen zahraničního odboru strany Lukáš Doležal.

Už nyní tak Piráti hlasují o svolání mimořádného celostátního fóra. "My teď řešíme, že bychom se sešli už tento týden, jakmile se předseda Ivan Bartoš vrátí ze Spojených států. Protože výsledky skutečně nejsou takové, v jaké jsme doufali," dodala místopředsedkyně strany a poslankyně Klára Kocmanová.

[chooze:article;value:559669]

​O změnách ve vedení strany jednají i neúspěšní lidovci. Jejich předseda Marian Jurečka si před volbami stanovil tři podmínky pro své setrvání ve funkci. Jednou z nich bylo získání alespoň dvou mandátů v eurovolbách. To se ale KDU-ČSL nepodařilo. "Pro mě osobně musím říct, že to není jednoduché, protože ta první podmínka už není naplněna a já obvykle si za svými slovy stojím," nechal se slyšet krátce po zveřejnění výsledků voleb Jurečka.

Jako další dvě podmínky si pak Jurečka stanovil otočení trendu preferencí a dobrý výsledek v krajských a senátních volbách. "Uvidíme, jestli se podaří otočit ten trend a udělat dobrý výsledek v krajských senátních volbách," dodal šéf lidovců.

Jak SPD, tak i Pirátům a KDU-ČSL se podařilo ve volbách do Evropského parlamentu obsadit pouze jeden mandát. Jak bude nyní konkrétně vypadat další směřování jednotlivých stran, zatím není jasné.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.