Měla by se pořádně najíst, vzkazují lidé Mackové. Takových lidí je mi líto, říká

"U Ivety Bartošové jsme se setkávali s tím, že je to dávno a že musela počítat s negativními komentáři, když byla slavnou osobností. I to nás vedlo k tomu, že bychom měli být schopni vyslat vzkaz, že to, co se dělo paní Bartošové, se v nějaké míře dnes děje daleko většímu množství lidí," uvedl Podzimek důvod vzniku projektu Hejt není názor.

Hlavní součástí kampaně je video, ve kterém osobnosti předčítají nenávistné vzkazy. Součástí tohoto videa je i Veronika Čermák Macková. "Já jsem byla nadšená, protože už kdysi jsem něco podobného na internetu zahlédla. Říkala jsem si, že by bylo naprosto skvělé, kdyby bylo něco takového i u nás, protože se s hejty setkávám nejen já, ale i okolí. Třeba si lidé uvědomí, že to není v pořádku," řekla k projektu.

"Měla by se pořádně najíst," čte ve videu Čermák Macková vzkaz určený pro ni samotnou. Sama herečka už se s nenávistnými komentáři dokáže vyrovnat. "Těch lidí je mi vlastně líto, protože když si dovolí něco takového napsat někomu, koho neznají, tak asi nemají nějaký vnitřní šťastný život. Zároveň se občas stane, že když odpovím, tak se začnou omlouvat," uvedla.

[chooze:article;value:559000]

​Horší ovšem je, že takovéto zprávy přicházely i dvanáctiletému Karlovi, který v sérii Iveta hrál mladého Artura Štaidla. I on je součástí spotu. "Chtěli jsme, aby tam byl. V tu chvíli totiž vidíte dítě, a ne herce, a tak si snáz dokážete představit, že to, co se děje jemu, se může v tu samou dobu dít vašemu dítěti," líčil Podzimek.

K celé situaci se vyjádřila i advokátka Klára Kalibová, zakládající členka organizace In Iusticia, jež se taktéž podílela na vzniku celého projektu. "Domnívám se, že každá kampaň, jejímž cílem je podpořit lidi, kteří se stanou terčem předsudečného násilí nebo kyberšikany, do veřejného prostoru patří a jsem ráda, že to i TV Nova vzala za své," řekla.

[chooze:article;value:558810]

​Zároveň dodává, že se většina těchto aktivit děje v online prostoru. "Tam je to velmi nepříjemné, jelikož se může jednat, jak já tomu říkám, o kobylkový nálet, kdy jeden člověk napíše komentář a ostatní jej v tom podporují dalšími komentáři," popsala.

A co podle ní dělat, když jsme svědky takového chování? "Vždycky je dobré se orientovat na toho poškozeného. Je lepší jej podpořit než jít do přímé konfrontace s útočníkem. I třeba pomocí soukromé zprávy," radí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.