Dostavba dálnice D4 finišuje, hotová má být ještě před vánočními svátky

Práce na asfaltových vrstvách a svodidlech, nová část dálnice D4 jde do finále. Je to první stavba, která probíhá ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru, jako takzvaný PPP projekt. "Natahuje se obrovské množství kabelů, které budou podporovat fungování této velmi inteligentní dálnice, která bude celá kontrolována kamerami," řekl zástupce zhotovitele Martin Borovka.

To pomůže jak bezpečnosti, tak i údržbě. Kromě nového úseku bude dalších šestnáct kilometrů dálnice rekonstruováno. Stát počítal s tím, že tento PPP projekt pro něj bude výhodnější a ušetří až čtvrtinu nákladů, než kdyby stavěl klasickým způsobem. Ne všichni ale souhlasí.

"Upozorňujeme na riziko, že stát bude muset zaplatit víc a ten projekt nebude tak finančně výhodný, jak se prezentovalo," sdělila mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Hana Kadečková.

[chooze:article;value:557082]

​"Ta stavba je úžasná v tom, že nemáme tímto tempem stavěnou žádnou dálnici. Ten investor je na tom zainteresován, aby to bylo stavěno rychle. Minus proti tomu je, že stát by měl dosáhnout se svými investorskými organizacemi určitě něčeho takového také," uvedl Jan Sechter z Hospodářské komory ČR.

Soukromý investor bude dálnici 25 let provozovat a bude tak rovněž zodpovědný i za její perfektní stav. "Co se týče nákladů, tak je potřeba je vnímat v celém tom období dvaceti pěti let. Kdy stát jako v případě D4 bude splácet službu, kterou ten koncesionář poskytuje, a to nejen v té prvotní výstavě, ale i každodenní údržbě jak letní, tak zimní," poznamenal ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Nový úsek dálnice D4 dlouhý 32 kilometrů by měl být podle stavařů otevřen ještě před vánočními svátky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.