Dnes večer mějte oči otevřené. Nad Českem se může objevit polární záře

Na české obloze by v pondělí večer a v noci mohla být vidět polární záře. Podle České astronomické společnosti šance vzrostla díky sluneční erupci, ke které došlo v sobotu. "Bylo vyvrženo hodně vysokoenergetických protonů a také oblak plazmatu, částečně mířící i k Zemi. Šance na polární záři tedy opět výrazně vzrostly," uvedla společnost.

Podle astronoma Petra Horálka zatím není jisté, že oblak zemi zasáhne, ale s odkazem na americkou Národní agenturu pro výzkum oceánů a atmosféry řekl, že by mohl. "Pokud se tak stane, tak ten oblak by měl doputovat k zemi v průběhu dnešních večerních a nočních hodin," řekl Horálek.

[chooze:article;value:555011]

Polární záři Češi pozorovali už v květnu. Dnes je ale šance menší. "To byly úplně odlišné podmínky, protože tehdy došlo k sérii erupcí, nikoliv jedné. Při všech byl vychrlen materiál směrem k zemi," popsal Horálek rozdíly.

V pondělí tak podle něj bude šance na polární záři pozorovatelnou pouhým okem v našich zeměpisných šířkách asi 20 %, což je asi poloviční oproti situaci před měsícem. Dvojnásobná je pravděpodobnost záře, která by byla zachytitelná fotoaparáty.

[chooze:article;value:557060]

Aktuální šanci na pozorování polární záře pomůžou určit specializované weby, např. solarham.com nebo aplikace. Aby byla vidět, nesmí být zataženo a měli byste být na co nejtemnějším místě s nízkým světelným znečištěním.

V Česku byla v květnu viditelná polární záře. Slunce bylo mimořádně eruptivní (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.