V nedělí volí většina zemí EU. Roste obliba krajně pravicových stran

První otevřely volební místnosti ve čtvrtek v Nizozemsku. I tam volby do Evropského parlamentu zřejmě přinesou zisk krajní pravici. Před pouhým půl rokem se tam stala nejsilnější stranou v parlamentu krajně pravicová partaj Geerta Wilderse.

"Lidé mají současného systému plné zuby, a je třeba věci změnit," prohlásil nizozemský volič Darpan van Kuik. "V tuto chvíli si myslím, že musíme podpořit Wilderse. Je vázán ústavou, takže nemůže dělat nic drastického, ale někdo prostě musí něco změnit," zhodnotil nizozemský volič Sradhanand Sital.

V pátek šli volit Irové a volební místnosti se otevřely i u nás. K urnám se v sobotu vydali i v Itálii, Lotyšsku, Maltě a na Slovensku. U sousedů v eurovolbách, podobně jako u nás, zaznamenávají nízkou účast. Ve třech volebních místnostech přerušili hlasování kvůli nálezu neznámého prášku.

[chooze:article;value:559227]

​"K volbám chodí málo lidí, protože si neuvědomují, co ta EU pro to Slovensko dělá," okomentoval slovenský volič Samuel Liptak.

V nemocnici o berlích odvolil i postřelený premiér Fico. Volby využil ke kritice západních zemí. Vytknul jim, že souhlasily s použitím svých zbraní k útokům na Rusko a že si nepřejí mír, ale eskalaci napětí. S Ficem si notuje i jeho maďarský protějšek. "Ten, kdo tvrdí, že nám nehrozí bezprostřední válka, klame lidi. Snaží se umlčet ty, kteří jsou pro mír, stačí se podívat na premiéra Roberta Fica, který byl postřelen," prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

Orbánově straně Fidesz, která má za sebou sérii skandálů, vyrostla před volbami silná konkurence. Péter Magyar a jeho strana TISZA, kterou oficiálně založil teprve v dubnu, by podle průzkumů mohla ve volbách získat až 30 procent hlasů.

Zbytek států Unie odvolí v neděli. Napjatá situace je například v Německu, kde půjdou lidé k urnám jen několik dní po útocích v Mannheimu, jejichž terčem byl kritik islámu a pak politik z AfD. První výsledky voleb budou napříč Unií zveřejněny v neděli v noci poté, co odvolí poslední země, tedy Itálie.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz.  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.