Tyhle příznaky můžou odhalit rakovinu roky dopředu. Týká se to hlavně mladších

V květnu publikovaná studie vědců z Kalifornské univerzity v San Diegu představila několik příznaků, které mohou napovídat, že člověk trpí rakovinou tlustého střeva a konečníku. Týká se to zejména mladších pacientů, kteří nechodí na preventivní vyšetření.

Jde o bolesti břicha, krvácení konečníku, přetrvávající průjmy a chudokrevnost. Tyto příznaky údajně začínají až dva roky předtím, než pacientovi lékaři sdělí diagnózu. "Jako pacienti tyto věci tak trochu přehlížíme," řekla jedna z autorek studie Cassandra Fritzová pro NBC News.

[chooze:article;value:557596]

"Pacientům říkám, že pokud mají průjem, který rychle odezní, pravděpodobně se není čeho obávat," řekla Fritzová. "Ale pokud si všimnete, že to trvá týdny nebo měsíc, mohlo by to být něco, o čem byste si měli promluvit se svým lékařem," dodala.

Problém se týká hlavně mladších, protože na preventivní kolonoskopie nebo testy okultního krvácení do stolice se v Česku zpravidla chodí až od 50 let. Onemocnění se přitom může rozvinout i u mladších lidí a nemusí být včas odhaleno.

[chooze:article;value:553007]

"Zjistíte-li již pouhým okem viditelné stopy krve ve stolici nebo pokud máte z jiného důvodu obavu z onemocnění kolorektálním karcinomem, rozhodně neváhejte a ihned navštivte lékaře," vyzývá český informační portál Kolorektum.

Stoupá počet pacientů s rakovinou. Celý svět pro ně připravuje nová centra (04/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.