Proočkovanost v Česku je zoufalá. Zmatek je v záznamech o očkování

Vyznat se v očkovacím kalendáři je nadlidský úkol. O tom, že pacient nemá účinnou ochranu třeba proti tetanu, se často dozví, až když se ocitne se zraněním u lékaře. "Proočkovanost u nás je opravdu katastrofální i ve srovnání s podobně vyspělými zeměmi," okomentoval Daniel Dražan z České vakcinologické společnosti.

Tetanus, pertuse, varicella, meningokok nebo pneumokok – očkovací schéma dospělých obsahuje minimálně dvacet různých injekcí. Vakcinologové doporučují, aby lidé svůj očkovací harmonogram konzultovali při návštěvě praktického lékaře.

Kromě tetanu se často zapomíná na posilující dávku proti černému kašli. Lékaři ji doporučují i s ohledem na probíhající epidemii. "Každý by si měl znovu zopakovat očkování proti černému kašli v dospělém věku, hlavně pokud čeká miminko do rodiny," doporučila dětská lékařka Sylva Lerchová.

Dospělí by si měli hlídat i očkování proti záškrtu, hlavně muži by si měli dávat pozor také na příušnice – hrozí jim neplodnost. "Pokud člověk neprodělal příušnice a pohybuje se v kolektivech dětí a podobně, tak by měl být očkován," varuje praktický lékař Cyril Mucha.

[chooze:article;value:550695]

​Naprosto nedostatečné je u nás očkování proti klíšťové encefalitidě. Obsahuje hned tři injekce a jednu posilující po pěti letech. "Například v sousedním Rakousku je naprostá většina populace proočkovaná a je to dobře, což u nás bohužel ČR tomu tak není," povzdechla si mikrobioložka Kateřina Kybicová.

Na vzácnější nemoci by měli být očkováni cestovatelé. V některých Evropských zemích se rozšířila vzteklina nebo dřív vzácné tropické nemoci, například horečka dengue.

Problémem je i evidence, očkovací průkaz v podobě kartičky mnozí nemají kompletní, a pokud absolvovali očkování třeba u závodního lékaře, praktik se to nemusí vůbec dozvědět.

Vakcinologové teď doporučují využívat elektronický očkovací průkaz. Ten ale kromě starších covidových vakcín zatím ukazuje jen očkování provedená od roku 2023.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.