Obec na Karvinsku vyhlásila referendum. Továrnu na baterie nechce

Plakáty zvaly odpůrce zamýšlené stavby do volebních místností. A zabraly. Poslední voliči dorazili těsně před druhou hodinou. Při minulých volbách do Evropského parlamentu v Dolní Lutyni nepřekročila účast 20 procent.

Tentokrát si je nenechala ujít asi polovina místních. "Vypadá to na účast kolem 50 procent. Už v pátek večer bylo vidět, že bude hodně vysoká účast," řekl Roman Wisiński, člen volební komise.

Stavba o velikosti 380 fotbalových hřišť je pro místní něco jako červená barva pro býky. Petice proti ní má přes 4 000 podpisů. V Dolní Lutyni musela komise nejdříve roztřídit obálky. Všechny totiž končily v jedné urně.

[chooze:article;value:543338]

​Kolem šesté večer bylo sečteno. Odpůrci stavby získali skoro 90 procent. "Měla by to být berná mince pro stát, že občané Dolní Lutyně jsou proti," řekla autorka petice Lenka Černochová.

"My určitě budeme respektovat výsledky referenda, s radou se sejdeme ve středu. Měli by dojet i zástupci projektu," řekl starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek (STAN).

Referendum vypsali i v Moravském Berouně. Tam se bouří proti stavbě větrných elektráren. Aby byla místní referenda platná, musí se jich zúčastnit nejméně 35 procent voličů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.