Na Česko se už ženou silné bouře. ČHMÚ očekává supercely s velkými kroupami

Na Česko se opět ženou bouřky, které mohou být místy silné až velmi silné. Vpodvečer ČHMÚ informoval, že nad Bavorskem se "vytvořila brázda nízkého tlaku vzduchu, která večer a v noci přejde přes naše území k východu". 

"Střih větru je kolem 20 m/s a hodografy zpočátku relativně přímé, s večerem více pravotočivě zakřivené, což naznačuje příhodné podmínky pro vznik supercelárních bouří s tvorbou krup o průměru kolem 2 cm," doplnili meteorologové. Postup bouřek k východu podle nich bude relativně rychlý. 

[chooze:article;value:559040]

"Modely naznačují, že bouře přijdou v linii až oblouku z jihozápadu. Na Moravě jsou pak v první polovině noci signály na výraznější linii a větší srážkové úhrny a nárazy větru," dodal ČHMÚ.

Před bouřkami vydal už dopoledne výstrahu, která platí od 18 hodin pro Prahu, Pardubický a Jihočeský kraj a části Plzeňského, Středočeského, Královéhradeckého a Vysočiny. Jedná se o mírnější stupeň varování, který je v platnosti do jedné hodiny ranní. Od 20 hodin do třetí hodiny ranní tu samou výstrahu ČHMÚ vydal také pro Moravskoslezský kraj a část Olomouckého. 

Od 20 hodin do třetí hodiny ranní pak platí výstraha s vyšším stupněm nebezpečí, která varuje před velmi silnými bouřkami. Ty mají potrápit především jižní Moravu. 

"Očekává se ojedinělý výskyt velmi silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami ojediněle s úhrny kolem 50 mm/h, nárazy větru přes 24 m/s (85 km/h) a kroupami," upozorňuje ČHMÚ. 

Silné bouřky sužují Česko prakticky celý týden. Podívejte se na záběry čtvrtečních supercel: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.