Začínají volby do Evropského parlamentu. Češi si vybírají ze 30 kandidátek

Po celé zemi vrcholí poslední přípravy před volbami do Evropského parlamentu. V pátek ve 14 hodin se v České republice otevřou tisíce volebních místností. Ty budou první den voleb v Česku otevřené do 22. hodiny. K volbám můžete tradičně přijít i v sobotu, a to mezi 8. a 14. hodinou.

Češi budou vybírat ze 30 kandidátek. Na vybrané kandidátce můžete udělit až dva preferenční hlasy. Kdo volební lístky zapomene doma, dostane je přímo ve volební místnosti. Co byste doma naopak neměli nechat, je občanský průkaz.

[chooze:article;value:552852]

​Na rozdíl od ostatních voleb se nebudou zveřejňovat průběžné výsledky. Ty se dozvíme až v neděli večer poté, co se sečtou hlasy i v posledních volebních místnostech Evropské unie. 

Jako první odvolili voliči v Nizozemí, kde k urnám přišli už ve čtvrtek. Naopak poslední zemí, kde se do europarlamentu volí, je Itálie. Tam se dveře volebních místností zavřou v neděli ve 23 hodin.

V pondělní Snídani se můžete těšit na speciální vysílání pořadu Naše Evropa, ve které se budeme věnovat výsledkům voleb.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz. 

Podívejte se na poslední debatu TN Live a TV Nova před volbami do Evropského parlamentu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.