Tropická vedra už útočí na Evropu. Ve Španělsku hlásí čtyřicítky

Teploty typické pro letní období letos obyvatelé a turisté v oblíbeném Španělsku začínají pociťovat už začátkem června. Na řadě míst vydaly úřady oranžové varování před horkem, tedy druhé nejvyšší. Teplotní rekordy padají například v Baskicku nebo v Galicii.

Podobnou situaci hlásí i Řecko, kde se teploty pohybují vysoko nad tropickou třicítkou, a to dokonce v osmi regionech včetně Kréty nebo Peloponéského poloostrova. Teploty stoupající ke třicítce má v následujících týdnech zažít i jindy chladnější Velká Británie.

[chooze:article;value:558609]

Evropu letos podle prognóz opět čekají nezvykle horké letní měsíce. Teploty by se prý mohly přiblížit loňskému roku, kdy Evropa zažila vůbec nejteplejší léto v historii měření. Extrémní teploty tehdy navíc v řadě zemí přispěly k masivním ničivým požárům. Jenom v Řecku při nich o život přišlo 28 lidí a plameny pohltily zhruba 1 800 kilometrů čtverečních.

S extrémními vedry se v posledních týdnech potýká i Indie. V souvislosti s teplotami pohybujícími se až okolo 50 stupňů Celsia v zemi zemřelo už 70 lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.