Samosběry třešní začínají. Kvůli mrazům je ale letos mnohem menší úroda

Sezóna třešní začala letos v Krumvíři na jihu Moravy o 14 dní dřív než loni, a to hlavně díky teplému počasí. Panu Šebestovi vyzvání telefon každou chvíli, zájemců o samosběr je mnoho. "Už 14 dnů volali ti, kteří tady byli loni. Říkám: 'Proboha, my to dáme na facebook, počkejte chviličku!'" sdělil sadař Jakub Šebesta.

Pan Šebesta oproti loňskému roku zdražil o deset korun za kilo, a to kvůli zvyšujícím se nákladům. Letos se ceny za samosběr třešní pohybují zhruba od 40 do 90 Kč za kilo. Podle sadaře si od něj často generace maminek a babiček odváží i desítky kilo třešní na zavařování pro celou rodinu. Mladší si obvykle nasbírají jen pro sebe na jídlo.

[chooze:article;value:552876]

V sadu na jihu Moravy nebyly mrazy tak silné, a tak o úrodu lidé nepřišli. Jinak tomu bylo ale třeba na Olomoucku, kde zmrzla zhruba polovina květů. "Já u těch třešní vidím výpadek v rozmezí 50 až 60 procent oproti normálu. Normální průmět u nás na sklizeň je kolem 40 tun, a jestli se letos dostaneme na 15 nebo 20 tun, tak budeme velice rádi," pronesl vedoucí závodu ZD Senice Jaroslav Mačkal.

Někteří sadaři ale mají se samosběrem špatné zkušenosti a cizí lidi ke stromům nepouštějí. "Máme strach z toho, aby nám lidé ty stromy nerozlámali, abychom měli příští rok na čem sklízet," dodal Mačkal.

V obchodě našli reportéři TV Nova v pátek kilogram třešní za 199 korun, u obchodníka se stánkem u cesty byly k dostání za 99 korun. Samosběr tak zůstává jednoznačně nejlevnější variantou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.