RegioJet po tragédii vyřazuje typ spacích vozů, v němž zahynuly všechny oběti

"Společnost RegioJet oznamuje, že od soboty 8. června stahuje z provozu všechny spací vozy rakouského typu. Toto rozhodnutí bylo učiněno na základě zkušeností z nedávné tragické nehody vlaku RJ 1021 na trase Praha–Košice–Čop a dřívější podobné nehody v Rakousku. Příčinou je zjištění konstrukčních nedostatků těchto vozů," informovala TV Nova mluvčí dopravce Alexandra Janoušek Kostřicová.

Zlomení rámu mezi prvním a druhým kupé lůžkového vozu je podle RegioJetu příčinou toho, že se při nehodě zcela zlomil vůz a z toho důvodu došlo k obětem na životech.

[chooze:article;value:558883]

​Stejným způsobem byl poškozen identický spací vůz Rakouských spolkových drah při banální nehodě před šesti lety v Salcburku. Tam se při srážce v minimální rychlosti během posunu na nádraží zranilo 54 lidí. Náraz v Pardubicích byl podle mluvčí 30krát silnější.

"Tato opakovaná zkušenost nás vedla k rozhodnutí provést důkladné šetření a na základě principu předběžné opatrnosti následně vyřadit tyto vozy z provozu z důvodu podezření na závažný konstrukční nedostatek," řekl majitel společnosti RegioJet Radim Jančura s tím, že bezpečnost cestujících a zaměstnanců je pro firmu nejvyšší prioritou.

Společnost vyřadí všech 13 těchto vozů, přestože je další dopravci běžně provozují. Nahradí je jinými lůžkovými vagóny.

Strojvedoucí v Pardubicích si uvědomil chybu a vlak zastavil. Bylo už pozdě (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.