Kybernetických zločinů stále přibývá. Obětí se stal i ministr Rakušan

Jen loni stoupl počet kriminálních činů v kyberprostoru o téměř 6 %, o rok předtím dokonce o více než 90 %. Dominují především podvody. "Jsou to různé formy podvodných SMS, podvodných telefonátů nabízejících falešné a podvodné investice," řekl mluvčí Policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Nedávno se obětí takového podvodu málem stal pan Kamil. Prostřednictvím telefonátů a falešných SMS se z něj podvodníci vydávající se za Finanční úřad pod záminkou vrácení přeplatku na daních pokusili vylákat údaje k internetovému bankovnictví. "Jsem celkem opatrný, proto když to po mně chtělo nějaké údaje, říkám ne," vyprávěl Kamil.

[chooze:article;value:558874]

V posledních dnech obletěl republiku případ, kdy podvodníci zájemcům nabízeli práci v podobě sledování reklam či videí a jejich následném lajkování. A z řady z nich vymámili tučné částky – celkem přes 600 tisíc korun.

Podobné podvody není jednoduché prokouknout. "S pomocí umělé inteligence jsou ty útoky čím dál tím sofistikovanější. E-mail, který dřív obsahoval na první pohled řadu gramatických chyb, byl rozpoznatelný. Tady v případě, kdy ten e-mail je psaný česky a má dobrou grafiku, je to dost těžko rozpoznatelné," upozorňoval expert na kybernetickou bezpečnost Adam Koudelka.

Umělá inteligence navíc značně rozšiřuje možnosti i pro další typy útoků, třeba pro kyberšikanu. "Aktuálně řešíme přesně použití svlékacích aplikací. Umělá inteligence umí vytvořit pravděpodobný obraz těch lidí bez oblečení," podotkl ředitel základní školy Martin Ševčík.

[chooze:article;value:551402]

Stále častější jsou třeba i takzvaná deepfake videa. Takovému útoku falešným, ale přesvědčivým videem nedávno čelil například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Přijďte se zeptat na to, co vás zajímá, já odpovím na něco jiného a vaše komentáře zcenzuruju," říkal na videu falešný Rakušan.

"Tohle se bude dít čím dál častěji. Dnes už to není práce profesionálů, dnes to dokáže udělat jednotlivec na mobilním telefonu," varoval odborník na kyberbezpečnost Miloslav Lujka.

Odborníci proto radí ověřovat si informace a dohledávat zdroje. V případě podvodných zpráv či e-mailů pak například detailně prověřovat autentičnost stránek v odkazech. Podvod může značit jakákoliv nesrovnalost.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.