Další výpadky důležitých léků. Některé z nich nebudou k dispozici celé léto

Státní ústav pro kontrolu léčiv tento týden informoval o dalších výpadcích dodávek léků na český trh. K úplnému přerušení podle něj došlo u tablet Concerta 18 a 36 mg s prodlouženým uvolňováním, které se používají pro léčbu ADHD. Jde o lék na předpis.

U 18miligramové verze má k vyčerpání zásob dojít už začátkem června, u té 36miligramové začátkem července. Obnovení dodávek pak úřad očekává na konci srpna. Verze s 54 mg účinné látky pak prý bude k dispozici "v omezeném množství".

Podle SÚKL jsou tyto léky sice obtížně nahraditelné, svou alternativu ale mají. "Metylfenidát s krátkodobým účinkem může být alternativní léčbou u dětí," uvádí úřad. "V případě dlouhodobého nedostatku léčivého přípravku Concerta a nevyhovujícímu efektu krátkodobě působícího metylfenidátu je vhodná změna medikace na atomoxetin," radí také.

[chooze:article;value:558541]

U tří léčivých látek pak SÚKL upozorňuje na jejich omezenou dostupnost. Jde například o látku betahistin, který se používá pro léčbu onemocnění vnitřního ucha, takzvaného Menierova syndromu, který se projevuje závratěmi, nevolností a zvoněním v uších. Problémy s dostupností těchto léků byly už letos v únoru a také loni v srpnu.

Málo je také látky benzathin-fenoxymethylpenicilin, která se používá pro léčbu infekcí dýchacích cest, a salbutamol, který slouží k léčbě průduškového astmatu. Obsahuje ho například známý Ventolin. Všechny tři tyto látky jsou také na recept.

Kombinace více faktorů

Podle SÚKL jsou problémy se zásobováním léky "důsledkem kombinace událostí" a netýkají se jen Česka. Od začátku června navíc začala platit nová legislativa, která zavedla povinnost dodavatelů léků zajistit po nahlášeném výpadku dodatečnou dodávku v množství odpovídajícím dvouměsíční průměrné dodávce.

[chooze:article;value:557712]

Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF) ale upozorňuje, že jejím důsledkem může být paradoxně nárůst počtu hlášených výpadků z důvodu ochrany dodavatelů před sankcemi. Situaci pak může ještě zhoršit legislativa v Německu, která nařizuje u některých léků až šestiměsíční zásoby. 

"Aby farmaceutické firmy splnily nové povinnosti, budou si striktně hlídat skladové zásoby a intervaly dodávek ze zahraničí a při sebemenší pochybnosti o dostatečném objemu zásob preventivně raději nahlásí výpadek. Za nesplnění dodávek jinak hrozí pokuta až 20 milionů korun," uvádí ČAFF. Zdůrazňuje přitom, že nahlášení výpadku tedy automaticky neznamená, že lék bude pacientům nedostupný.

"V Česku se obchoduje přes 9 600 variant léků, výpadky postihují asi dvě procenta. Měsíčně je hlášeno asi 188 výpadků, z toho bývá nenahraditelných či velmi těžko nahraditelných několik desítek léků," dodává také asociace.

Do aplikace eRecept přibude mapa. Tak se ukáže, kde jsou vaše léky dostupné:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.