Šikanu zažívají i nejmenší děti. Kyberšikanou trpí už prvňáci

Urážky, ponižování a dokonce i sexuální šikana. Na to všechno můžou podle psychologů děti narazit už ve školce nebo v první třídě. "Já se s tím setkávám docela hodně často a ty případy jsou hodně brutální. První třída vyjela na školu v přírodě a když se vrátili, tak to vypadalo, že je všechno v pořádku, nicméně se ukázalo, že tam malý Honzík byl čtyři dny znásilňovaný," popsal hrůzné zjištění psycholog Michal Kolář.

V bezpečí nejsou děti ani na internetu. "Chytli ho třeba na záchodcích, stahovali mu kalhoty, u toho to fotili, a pak ty fotky umisťovali na internet. A ty fotky se všude šířily a ostatní děti na to reagovaly," dodala vedoucí Linky důvěry Dětského krizového centra Helena Juklová.

[chooze:article;value:558375]

Zesměšňující fotky nebo videa můžou být i falešná. Za pomoci umělé inteligence se dají snadno vyrobit podvrhy. "Musíme to řešit už ve čtvrté páté třídě, kde se nějaká kyberšikana vyskytuje. Umělá inteligence umí vytvořit pravděpodobný obraz člověka bez oblečení," vysvětlil ředitel ZŠ Londýnská Martin Ševčík.

Linky důvěry denně řeší desítky případů. Rodiče by prý měli zpozornět, když dítě změní svoje chování. "Holčičce bylo pět let, doma si toho všimli tak, že se začala pomočovat, začala se opožďovat ve vývoji, takže začala hůř mluvit, a když měla jít do školky, tak ji bolelo bříško," podotkla Juklová.

Ukázalo se, že ve školce čelí zastrašování od starší spolužačky. "Říká jí, že má kouzelnou hůlku, že jí zakleje, že uspí její rodiče a tak. Ty děti tohohle věku tomu šíleně věří, a pak je to traumatizuje," vysvětlila Juklová.

Dívky prý častěji používají psychický nátlak, naopak chlapci spíš sáhnou k fyzickému násilí. Důležité je podle odborníků dětem věnovat čas a podporovat u nich správné chování už od malička. "My jim věci nezakazujeme, my je chválíme za to, když ty věci dělají správně. Ty děti se to potom naučí a velmi dobře na to reagují," uvedla metodička prevence Lada Kupilíková.

[chooze:article;value:552791]

Roste prý i počet případů dětského vandalismu nebo verbálních útoků na pedagogy. Ministerstvo školství chce se šikanou bojovat na několika frontách. Hodlá posílit psychologickou pomoc na školách, ale i školení třídních učitelů. Jen na psychology chce do rozpočtu na příští rok přidat více než miliardu korun.

Školní psycholog by se měl od ledna příštího roku stát povinnou výbavou každé školy. Ty, které mají nad 180 žáků, budou mít vlastního, zatímco menší školy je mají sdílet. Nově dostanou školní psychologové mentory v podobě takzvaných supervizorů. "Pro tento typ psychologických profesí mimo školství je standard, že mají svoje supervize, kde mohou reflektovat, co v praxi zažívají, a to jim pomáhá dělat tu práci lépe," vysvětlil náměstek ministerstva školství Jiří Nantl.

Resort chce také podpořit proškolení třídních učitelů, aby uměli případy šikany řešit. Už příští rok chce ministerstvo připravit systém, jak případy šikany sledovat. Detailní monitoring by se pak měl rozjet od září roku 2025.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.