V oběhu jsou miliony starých bankovek. Zbývá pár dní, pak už je jen tak nevrátíte

[chooze:gallery;value:36091]

Paní Jana zašla o víkendu do malé večerky na okraji Prahy, kde za nákup platila tisícikorunou. Až doma ale zjistila, že jí prodavač vrátil starou stokorunu. "Pracuji v lékárně, a tak jsem hned poznala, že je na ní užší stříbřitý proužek," řekla TN.cz. Naštěstí může zatím bankovku vyměnit ve kterékoliv bance.

Platnost starších bankovek z let 1995 až 1999 skončila v polovině roku 2022, pak už obchodníci nebyli povinni neplatné bankovky v hodnotě 100, 200, 500, 1 000 a 2 000 korun s úzkým proužkem od zákazníků přijímat. Podle ČNB by je ale také neměli vracet zpět do oběhu.

"Pokud se tak přesto stane, zákazník má právo na místě požádat obchodníka o výměnu neplatné bankovky za platnou. Obchodník je totiž povinen vracet zákazníkům platné tuzemské bankovky a mince," uvádí na svých stránkách ČNB.

[chooze:article;value:552943]

​Kromě užšího stříbřitého proužku lze starou bankovku poznat podle barvy, ta se totiž při naklonění bankovky nemění. Neplatné vzory je možné rozeznat také podle letopočtu nebo dalších ochranných prvků.

Naopak novější bankovky, které platí i nadále, mají proužek zlatavý a širší. A při naklonění nebo mírném otočení se jejich barva mění dofialova. 

​​V oběhu ještě zůstává 41 milionů kusů bankovek starších vzorů, které ČNB začala stahovat už v roce 2021. Pokud je lidé doma mají, mohou je do 30. června letošního roku vyměnit ve kterékoliv bance. Od 1. července letošního roku to bude totiž možné už jen na pobočkách České národní banky. Ty jsou kromě Prahy také v Brně, Ostravě, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem a v Plzni.

Padělané bankovky lze snadno poznat. Pozor byste si měli dávat na šest znaků (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.