Evropa pod vodou: Hladiny největších řek nebezpečně stoupají, přibývá obětí

[chooze:gallery;value:36094]

​Německo

Zatímco na jihozápadě Německa už hladiny většiny řek klesají, na povodňovou vlnu se připravují lidé dále po proudu veletoků Rýn a Dunaj, kde voda podle deníku Spiegel stále stoupá. Kritická je situace v Pasově, který se též ocitl pod vodou. Bavorská policie oznámila také pátou potvrzenou oběť povodní. Šlo o 57letou ženu, která měla v pondělí se svým autem vjet do vody a ve voze následně zahynout.

Rakousko

Povodně řeší také Rakousko, přidávají se tam k nim na mnoha místech také sesuvy půdy. V úterý se Dunaj vylil v Linci. Pode portálu Kronen Zeitung tam jeho hladina vystoupala na úroveň 6,8 metru a dál stoupá. Kulminovat by měl v úterý v noci. V zemi ale dále prší. Povodně jsou také ve městě Schärding na hranici s Německem. Podle ORF by tamní nábřeží mohlo být až metr pod vodou. V okresech Tulln, St. Pölten, Melk a Krems úřady hlásí zatopená pole a sklepy.

[chooze:article;value:558584]

Polsko

Voda se po prudkých deštích vylila z břehů také v polském Slezsku. Podle webu Polsat News voda zaplavila ulice ve městě Bílsko-Bělá nedaleko Těšína. Složitá situace je také v Malopolsku, tedy v oblasti kolem Krakova. Pod vodou se ocitla například obec Sułkowice a také část krakovského předměstí.

Slovensko

Dunaj se začal podle televize Markíza začal už v úterý ráno vylévat také na Slovensku. V hlavním městě Bratislavě byl dosáhl prvního stupně povodňové aktivity, během dne by ale jeho hladina měla dále stoupat a kvečeru překonat sedm metrů. Zaplavil část nábřeží a předpokládá se, že zaplaví také některá místa v okolí města. Podle webu Topky.sk stoupala také hladina řeky Moravy. Ministr životního prostředí Tomáš Taraba svolal kvůli stoupající hladině Dunaje krizový štáb. Očekává se, že řeka bude na Slovensku kulminovat ve čtvrtek. 

[chooze:article;value:558559]

Maďarsko

Na povodně se podle deníku Mafyar Nemzet připravují také maďarští vodohospodáři. Odhady jim ale komplikuje to, že na přítocích Dunaje stále prší. Se zatopením některých míst se Maďarsko potýkalo už o víkendu po přívalových deštích.

Chorvatsko

Silné bouřky zasáhly v pondělí večer také severovýchodní Chorvatsko. Kroupy ničily střechy, přívalový déšť způsobil podle webu Danas na několika místech záplavy. V obci Rasinja severovýchodně od Záhřebu při nich přišla podle webu ePodravina o život 75letá žena. Utopit se měla ve sklepě, kde ji následně našel její manžel.

 Evropu drtí extrémní počasí. Německo v pondělí hlásilo čtyři mrtvé:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.