Dotace mají smysl, pokud povedou k levnějším potravinám, říká poslankyně

Česká republika by se podle Pošarové měla ubírat směrem potravinové soběstačnosti a bezpečnosti. Mělo by podle ní být zajištěno, aby byly dostupné regionální potraviny za přijatelné ceny.

Zmínila, že třeba v mlékárenské výrobě je Česko dokonce v nadprodukci. "Jde o to nejenom to vyprodukovat, ale taky bychom to tady měli zpracovat, a ne vyvézt polotovar třeba do Německa," řekla s tím, že by se tím v Česku udržela přidaná hodnota.

[chooze:article;value:558108]

Do budoucna by se podle ní zemědělství mělo vyvíjet směrem digitalizace a robotizace. V takovém případě souhlasí i s dotacemi, které jinak odmítá. "Pokud to bude směřovat k nižším cenám potravin, tak ano. Ale peníze na neprodukci, třeba ozelenění ploch, to vidím jako vyhazování peněz oknem," popsala.

Jednou z věcí, kterých se poslankyně obává, je dovoz potravin ze třetích zemí, kde neplatí stejné normy jako v Evropské unii. Problémem jsou podle ní třeba antibiotika, jejichž použití sice respektuje, ale mělo by to podle ní být v omezené míře.

[chooze:article;value:556981]

"My sem dovážíme produkty, o kterých nic nevíme. Na Ukrajině se můžou používat geneticky modifikované potraviny. Jsou v Evropské unii zakázané, a přesto sem pustíme obilí z Ukrajiny," uvedla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.