Psycholožka: Domácí násilí se přenáší mezigeneračně, tyran bývá šarmantní

Domácí násilí se netýká jen žen. Podle Vojtíškové se s ním setkávají i muži. "Muž, když je ohrožen násilím, tak si spíše řekne, že se špatně oženil, opouští rodinu, hledá si jiné zázemí, jiné vztahy. Žena, která je na mateřské dovolené a má dvě nebo tři děti, má přeci jenom ten start těžší," popsala, proč ale ženy musí častěji vyhledat pomoc.

Podle Čírtkové je domácí násilí chováním, které se v rodinách přenáší napříč generacemi. "Mezigenerační přenos znamená jakési neblahé dědictví, které z rodiny původu putuje do dalších generací," řekla psycholožka. Týká se podle ní zhruba jedné třetiny rodin, kde se domácí násilí vyskytuje. U chlapců pak jde častěji o přenos násilí a dívky častěji přijmou roli oběti.

[chooze:article;value:553370]

"Mezigenerační přenos není železná košile. Není to osud, ze kterého by nebylo úniku. 70 % potomků je schopno se postavit v dospělosti do zdravého vztahu," vysvětlila. "To, na co se momentálně zaměřujeme, je odpovědět na otázku, jak je možné, že v některých rodinách k tomu mezigeneračnímu přenosu dochází," dodala.

Signály, že bude partner tíhnout k násilí, jsou ale podle psycholožky velmi slabé. "Vývoj je typický v tom, že na začátku se budoucí tyran jeví jako šarmantní, galantní, projevuje zájem, uspokojuje potřeby. Dokonce této fázi říkáme psychologická past, protože výsledkem je romantická představa o lásce na celý život a pocit velké zamilovanosti vůči budoucímu tyranovi," uvedla.

[chooze:article;value:551272]

Varuje zejména před "turbovztahy". "Potkáte partnera, který okamžitě mluví o lásce a soužití na celý život, na první rande vám přinese velkou kytici, aniž by vás ještě pořádně znal, následuje drahý dárek a po třetím už chce, abyste se třeba k němu nastěhovala. To obvykle nejsou známky velké lásky, ale mohou to být známky kontroly," vysvětlila.

Obětem domácího násilí se věnuje třeba organizace Bílý kruh bezpečí, která poskytuje poradenství nebo bezplatnou linku pomoci na čísle 116 006. Generačnímu přenosu a ochraně dětí se zase věnuje projekt Kolotoč násilí, který provozuje intervenční centra po celé České republice.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.