V Česku roste obliba re-use center. Nepotřebné věci dostanou druhou šanci

Většina lidí neví, k čemu slouží a navštívilo je zatím jen sedm procent Čechů. Řeč je o re-use centrech. V nich dostávají staré věci šanci se stát znovu užitečnými.

"Je to jeden z mála obchodů, kam zákazníci věci i nosí a je to ten základ. Protože nosí věci, které už nepotřebují, nevyužijí a můžou do re-use centra přinést," uvedla předsedkyně Reuse federace Dana Kalistová.

Každé re-use centrum přijímá a za symbolickou cenu i prodává odlišný druh zboží. Většinou se jedná o menší kusy nábytku, vybavení kuchyně, ale třeba i květiny nebo dětské oblečení. "Snažíme se to držet tak, aby to bylo od 20 korun do 250 nebo 350 korun," řekla Veronika Němečková, ředitelka organizace Zerowasters.

[chooze:article;value:558231]

Některá z re-use center třeba i čalouní, a ze starého křesla tak udělají doslova designový kousek. "Tady prodáváme věci z druhé ruky, které oživujeme, dáváme jim druhý život," vysvětlila Denisa Lešková, spoluzakladatelka re-use centra Sto.re.

Naproti tomu v mnoha sběrných dvorech fungují takzvané re-use pointy. Věci ve sběrném dvoře jsou k dispozici zcela zdarma. "Máme tu obrazy, nábytek, domovní vybavení, kuchyňské vybavení, nádobí. Máme tady taky knihy a hračky. Vše funkční a použitelné," řekl mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický.

A třeba v Jihlavě mají i re-use skříň a s recyklací starších věcí tam mají už léta zkušenosti. Re-use center a pointů jsou desítky po celé republice a nové se otvírají každý měsíc.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.