Ještě to bude ostré. Meteorologové předpovídají největší extrémy v historii

"Sezónní výhledy počasí na léto, která vydávají velká evropská a americká centra potěší milovníky vysokých teplot – všechny tři letní měsíce by měly přinášet kladnou teplotní odchylku, přitom největší odchylku o 1 až 2 °C zatím hlásí srpen," uvedlo pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Na to, že Evropu čeká další neobvykle horké léto, meteorologové upozorňují už dlouhodobě. "Žádné souvislosti a závislosti v počasí v jednotlivých ročních obdobích neexistují, nicméně trend teplotě nadprůměrných měsíců bude zřejmě pokračovat," potvrdila Honsová.

Vysoké teploty by podle meteoroložky Tamsin Greenové ze střediska Weather & Radar měly zasáhnout hlavně jižní a východní Evropu. Nadprůměrné srážky by se pak měly vyskytovat v západní Evropě v červnu a v jižní Evropě v červenci, píše web Euronews.

[chooze:article;value:558059]

Nejteplejším a nejslunečnějším obdobím prázdnin bývá podle statistik přelom července a srpna. "Pokud tak plánujete dovolenou ve 'znamení plavek', je to ideální stav. Ve druhé polovině srpna se už rychle prodlužují noci a rána bývají chladnější," zdůraznila Honsová. "Závěr srpna bývá většinou také příjemný – polojasný s letními teplotami kolem 25 °C," dodala.

Vodáci by tak podle ní měli na vodu vyrazit hned v červnu. Pro horské túry pak meteoroložka doporučuje druhý týden v červenci a na koupání je podle ní nejvhodnější začátek srpna. Druhá polovina srpna je pak ideální na různé výlety.

[chooze:article;value:557788]

Meteorologové navíc předpokládají, že letošní léto by mohlo být tím vůbec nejteplejším v historii měření. Vlny veder v Evropě by ale mohly být v budoucnu dokonce ještě extrémnější, než si odborníci dosud mysleli, píše web NewScientist.

"Jedna věc, která je obrovským, nepopíratelným faktorem, který nemůžeme ignorovat, je to, že neustále překračujeme teplotní rekordy," upozornila Greenová na neustále rostoucí teploty. "Navzdory tomu, jak se mohou předpovědi utvářet, trendy rostoucích globálních teplot jsou nepopiratelné," uzavřela meteoroložka.

Na Česko se žene vlna veder. Bude to naprostý extrém, varují meteorologové (04/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.