V Evropě hrozí ruské útoky, NATO může přitvrdit, domnívá se analytik

Západní Evropa možná čelí obrovskému bezpečnostnímu problému ze strany Ruska. "Ruská propaganda je ale cosi jako rétorická inflace. Když budete pořád něco dokola opakovat, tak to pak už nikdo nebude brát vážně. O překročení červené linie jsme už slyšeli mockrát, většinou se ale vůbec nic nestalo. Ted už se naopak otevřeně mluví o vyslání vojáků NATO na Ukrajinu," domnívá se vojenský analytik Lukáš Visingr.

[chooze:article;value:557974]

Nedávno hořel obchodní dům ve Varšavě, hořel také obchodní dům Ikea v litevském Vilniusu. Nejen polský premiér Donald Tusk upozornil, že za útoky by mohli být Rusové.

Pokud by se opravdu potvrdilo, že v tom Rusové mají prsty, tak by to nepochybně bylo součástí nějakého většího konfliktu mezi Ruskem a Západem.

Je možné se před případnými žhářskými útoky nějak bránit? Jsme v ohrožení i v Česku?

Toto je práce pro policii a zpravodajské služby. Ty by měly monitorovat, kdo na území našeho státu přichází, kdo se kolem čeho motá. Už máme informace, že se i nějaké útoky podařilo zmařit. Důležité je také dát nějakými tajnými diplomatickými kanály Rusům vědět, že pokud by něco provedli, mohou počítat s odvetou.

Něco podobného už učinili Američané…

Ano. Ti dokonce veřejně prohlásili, jaké kroky by podnikli, pokud by Rusové na Ukrajině použili jaderné zbraně. V takovém případě varovali před zničením Ozbrojených sil Ruské federace na ukrajinském území.

[chooze:article;value:556678]

Možná patří i ke strategii Moskvy šířit v Evropě strach. Nebudou pak občané některých členských států NATO naléhat na své politiky, aby rétoriku vůči Rusku naopak mírnili?

Pokud by se opravdu potvrdil ruský útok členských zemí NATO, tak by to mohlo mít opačný efekt. A následky by pro Moskvu mohly být velmi ošklivé. To, co se stalo v našich Vrběticích nebo podobně v Bulharsku, ještě Putinovu režimu prošlo. Kdyby se jednalo o útok třeba na nějaké vojenské zařízení státu Severoatlantické aliance, tak by to mohlo mít pro Rusko opravdu vážné následky.

Do kontextu zmiňovaného šíření strachu ale dobře zapadá i rétorika prokremelských propagandistů či bývalého prezidenta Medveděva…

Na státy jako Švédsko nebo Finsko a Francii to má přesně opačný efekt, než Moskva očekává. Naopak je to burcuje k další aktivitě, zpátky se ale drží Německo. Ruská propaganda je cosi jako rétorická inflace. Když budete pořád něco dokola opakovat, tak to pak už nikdo nebude brát vážně. O překročení červené linie jsme už slyšeli mockrát, většinou se ale vůbec nic nestalo. Ted už se otevřeně mluví o vyslání vojáků NATO na Ukrajinu.

Česko je stále jednou z nejbezpečnějších zemí, je ale třeba neusnout na vavřínech, říká analytik Jakub Drmola:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.