Maláčová: Jurečka je zbytečný ministr, důchodový věk zastropujme v Ústavě

Máláčovou pobuřuje možnost zvyšování věku odchodu do důchodu. "Já se domnívám, že by se důchodový věk měl ústavním zákonem zafixovat na 65 letech, abychom tuto debatu konečně uzavřeli," navrhla dokonce.

Současné nastavení důchodového systému jako průběžného, tedy tak, že mladí lidé vydělávají na penze těm starším, je podle ní správné. Přiznává ale, že vzhledem k demografickému vývoji bude potřeba do něj sehnat další zdroje.

[chooze:article;value:557781]

"Je potřeba ten důchodový systém postavit také na něčem jiném, než je zdanění práce. Dneska už nejsou jediné výrobní faktory pouze lidská práce, ale nejvíc peněz vytvářejí technologie nebo kapitál sám o sobě," popsala. Navrhovala by proto zavedení sektorových daní.

A s kritikou nešetřila ani pro jejího nástupce ve vedení ministerstva Mariana Jurečku (KDU-ČSL). "Pokud ministr práce a sociálních věcí poslouchá na slovo ministra financí, tak je zbytečný ministr," vymezila se.

[chooze:article;value:557148]

"Já jsem prosadila více než třicet věcí pro všechny skupiny. To často bylo složité a musela jsem dlouho přesvědčovat vládní kolegy. Úkolem ministra není být oblíbený. Úkolem ministra je bojovat za ty skupiny, za které bojovat má," srovnávala.

Důchodovou reformu se jí ale prosadit nepodařilo, přestože ČSSD strávila ve vládě dvě volební období. "Dokážete si představit, že během covidu, kdy je jedna mimořádná schůze za druhou kvůli tomu, aby lidé nezůstali bez peněz, že přijdu s důchodovou reformou? To by bylo prostě naprosto nevhodné. V momentě, kdy jsme covid zvládli, tak jsem s tím návrhem přišla," obhajovala se.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.