Automaty s léky nebudou, rozhodli poslanci. Podpořili však vyšší pokuty

Na pátečním programu jednání Poslanecké sněmovny se objevil i návrh zákona o zdravotních prostředcích a léčivech. Vládní návrh cílí na nezavedení léků do evidence lékáren. Smyslem je především snaha o zamezení nelegálního vývozu chybějících léků do zahraničí a zmírnění krize nedostatku léčiv.

Podle novely zákona by za porušení těchto pravidel hrozily výrazně vyšší postihy. Za nezavedení léků do evidence by místo dvoumilionové hrozila dvacetimilionová pokuta a dokonce i zákaz činnosti na dva roky. Stejně vysoký postih, tedy až 20 milionů, by hrozil za nezákonný vývoz léků mimo Česko.

[chooze:article;value:556591]

Vládu k návrhu přiměl dlouhodobý nedostatek léků v Česku. "Nařízení si klade za cíl zefektivnit řízení dostupnosti léčivých přípravků a zdravotnických prostředků a zajišťovat při tom spolupráci a koordinaci mezi EU, příslušnými státními orgány, odvětvími léčivých přípravků a dalšími subjekty v rámci dodavatelských řetězců," stojí v důvodové zprávě návrhu zákona. Tuto novelu poslanci po dlouhé debatě nakonec schválili.

Pozornost na sebe také strhly pozměňovací návrhy, které přednesl poslanec Jan Kuchař. V prvním z nich požadoval vznik automatů na léky, které by provozovaly lékárny. V těchto automatech by bylo možné prodávat léčiva, která nevyžadují lékařský předpis.

Druhý návrh má za cíl zachovat chráněný distribuční systém, který by menším lékárnám zajistil přísun léčiv. "Jedním z nejzásadnějších problémů lékáren je nedostatek léčivých přípravků skladem připravených k výdeji pacientům, který je způsoben exkluzivní spoluprací distributorů a výrobců a také nezájmem dodávat léčiva do jiných než řetězcových lékáren," uvedl Kuchař v odůvodnění svého návrhu.

[chooze:article;value:552443]

Právě na velké distributory Kuchař upozorňoval. "V současné chvíli máme na trhu několik velkodistributorů, tři z nich však tvoří přibližně 90 procent trhu. Z těch tří dva nejsou registrováni v ČR. Jen za loňský rok celý farmaceutický byznys v Česku zobchodoval přes 500 miliard korun, z toho 200 miliard šlo přes lékárny," upozornil Kuchař.

Oba pozměňovací návrhy se však nesetkaly s podporou z vlády. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vydal k oběma návrhům zamítavé stanovisko. Kuchařovy návrhy tak podporovalo především opoziční ANO, zatímco ODS a TOP 09 hlasovaly proti. Zbylé koaliční strany se zdržely s výjimkou jednoho hlasu STAN, kterým byl právě Kuchař.

EU se musí připravit na nedostatek léků i lékařů. Zdravotnictví čekají změny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.