Tady si svou pláž najde opravdu každý. Evropské letovisko jich nabízí stovky

Mallorca je rozlohou 2 640 kilometrů čtverečních největší ze všech španělských ostrovů, a možná i proto tady každý najde to, co má rád. Skvělá je pro aktivní dovolenou, ale pokud vás během dovolené zajímá jen odpočinek, na některé ze tří stovek pláží ho určitě najdete.

"Krásné dlouhé přírodní pláže s bílým pískem jsou tím hlavním důvodem, proč sem lidé létají," řekl vedoucí kontraktového oddělení společnosti Viajes Sidetours Miguel Daviu. Ostrov má 50 kilometrů písčitých pláží a každá je veřejná, takže se nestane, že by se vám do cesty postavil hotelový komplex. Mezi plážemi najdete všechna nej – od nejdelší přes nejklidnější až po nejkrásnější.

[chooze:article;value:556924]

"Asi nejvyhledávanější pláží na Mallorce je Playa de Muro. Má osm kilometrů a je na ní písek, který se nezahřeje, takže se vám v létě nespálí nohy. Je tam pozvolný vstup do moře, což je také výhoda," popsal Daviu. Z toho důvodu je oblíbená u rodin s dětmi.

"Své kouzlo má i pláž Es Trenc. Je to nejpřírodnější a zároveň nejdelší pláž na Mallorce. Měří 13,5 kilometru," dodal Daviu. Je součástí přírodní rezervace, takže tam nenajdete žádné bary, restaurace, slunečníky, sprchy ani lehátka. Jste tam zkrátka jen vy a moře.

[chooze:article;value:555841]

Za návštěvu ale rozhodně stojí i hlavní město ostrova Palma. Při procházce tam na vás dýchne směs katalánské elegance a španělského temperamentu. Kdekoliv se zastavíte, tam můžete něco ochutnat. Salámky, sýry nebo sladké koláče z kynutého těsta, kterým se říká ensaimada.

Na pahorku za městem si můžete prohlédnout hrad Castillo de Bellver. Na ruinách arabské mešity pak stojí hlavní dominanta města katedrála La Seu. Pískovcová stavba patří mezi největší gotické katedrály Evropy. 60metrové věže, zvonice s devíti zvony a největší rozeta na světě. To je jen malá pozvánka na to, abyste prozkoumali tuhle krásu osobně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.