Kauza bytů v Harrachově pokračuje. Nájemci mají platit až pětinásobek

Domy za 112 milionů stojící na pozemcích města, které potřebují 50milionové opravy, si prohlédnout nepřišel nikdo. "Doposud se žádný zájemce nepřihlásil," uvedl mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

"Bude to velmi těžké v situaci, kdy ty nemovitosti jsou zatíženy ještě nějakými nároky z privatizace a absencí pozemků, na kterých stojí," řekl starosta Harrachova Tomáš Vašíček (Změna pro Harrachov).

Kauza bytů se táhne od roku 2022, kdy ministerstvo financí, coby nový vlastník domů po privatizaci Crystalexu, vyměřilo 15 rodinám v domech až pětinásobné nájmy a vyčarovalo několikasettisícové dluhy a plánovalo budovy vydražit i se zadluženými nájemníky. "My musíme postupovat podle zákona," zdůraznil Běhal.

[chooze:article;value:557509]

Například paní Marie Nováková, jedna z obyvatelek domu v Harrachově, má prý zaplatit 212 tisíc korun. "Takovéto skokové zvyšování nájemného je prostě nemravné," prohlásil veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

"Já si myslím, že v tom má někdo v pozadí prsty, že má na tohle zálusk a jenom čeká, až tady odsud odejdeme, aby si to tady mohli převzít," řekl harrachovský obyvatel Jakub Čerňanský.

[chooze:article;value:557554]

Lidé nové smlouvy odmítli podepsat a město Harrachov, majitel pozemků pod budovami, podalo ihned žalobu na zbourání staveb. Kauza domů v zajímavé lokalitě pak přešla pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten zjistil, že navrhované nájemní smlouvy byly neplatné. Město má navíc na oba domy předkupní právo.

"Určitě nejsme připraveni si je odkupovat za ty sumy, které jsou dneska požadovány," zdůraznil Vašíček. Podle ministerstva skončí první kolo dražby 14. června. Pokud se nikdo nepřihlásí, bude soutěž opakovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.