I s klasickým řidičákem si brzy půjčíte i velký obytňák. EU schválila novinku

V současnosti smí řidiči s průkazem skupiny B, tedy řidiči osobního auta, sednout za volant vozidla o maximální hmotnosti 3,5 tuny. Evropský parlament ovšem schválil návrh, který má tento limit zvýšit na 4,25 tuny pro řidiče s minimálně dvouletou praxí.

Původně se měl nový váhový limit vztahovat pouze na vozy s alternativním pohonem. Jak ale uvádí německý autoklub ADAC, pro obytné vozy, sanitky a speciální vozidla, jakými jsou například hasičská auta, se limit zvýší bez ohledu na typ pohonu.

[chooze:article;value:555925]

​To je dobrá zpráva především pro cestovatele, kteří se nebudou muset při výběru svého mobilního domova tolik omezovat, případně si pořizovat řidičák skupiny C1. Zvýšený váhový limit ovšem nebude automaticky znamenat změnu silničních pravidel. Na ta si budou naopak muset dávat řidiči o to větší pozor.

Evropská unie k tomuto kroku přistupuje kvůli podpoře elektromobility, jelikož jsou auta s bateriemi výrazně těžší než ta na fosilní paliva. Rozdíl může představovat klidně i tunu.

Nyní už se jen čeká na doladění rámcových podmínek mezi Komisí, Radou a Parlamentem. Hotovo by mohlo být na podzim letošního roku. Pak musí ještě jednotlivé státy novinky zahrnout do svého práva.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.