Soud s Trumpem jde do finále. Porota se musí jednomyslě shodnout na verdiktu

Donald Trump k soudu do New Yorku přijel opět v bojovné náladě. "Máme zkorumpovaného soudce. Máme soudce, který je ve střetu zájmů. Vy víte, co je to za střet, já také, ale nemohu to říct, protože mám nařízeno mlčet, což je další protiústavní věc," prohlásil bývalý prezident USA Donald Trump.

Trump newyorskému soudci vyčítá zejména rozhodnutí, kvůli kterému nesmí o případu s nikým mluvit a má zakázáno komentovat svědky.

Ještě než soud začal, stihl Trumpův tým zaútočit také na Joea Bidena. "Proč si z toho Joe Biden dělá předvolební akci? Protože ztrácí voliče," uvedl Trumpův poradce Jason Miller.

[chooze:article;value:554821]

​Před soudem v úterý zazněly závěrečné řeči. Obhajoba si připravila pro porotu tříhodinový projev. Žalobci mluvili téměř pět hodin.

"Právníci Donalda Trumpa napadli důvěryhodnost bývalého Trumpova právníka Michaela Cohena. Označili ho za největšího lháře všech dob," řekl Michael Sisak z Associated Press.

"Je to ohavnost pro demokracii a pro naši republiku. Všichni v tomto případu jsou ve střetu zájmů a závisí to na jednom člověku, který je nejen lhář a někdo, kdo přišel o právnickou licenci, ale také někdo, kdo si odpykal trest vězení za lhaní," pronesl Donald Trump Jr., exprezidentův syn.

Trump čelí obžalobě z falšování finančních dokumentů v souvislosti s platbou, kterou se snažil umlčet pornoherečku Stormy Daniels, se kterou měl mít pohlavní styk. Ve středu odpoledne našeho času dostane od soudu 12člená porota další instrukce. Poté se odebere k jednání za zavřenými dveřmi a bude jednat možná několik hodin, ale klidně i týdnů, dokud nedojde k jednomyslnému závěru. Trumpovi hrozí v případě uznání viny až čtyři roky vězení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.