Nové nemoci vniknou do Česka, varuje Prymula. Hrozbou jsou i klíšťata

V Polsku se šíří africká klíšťata hyalomma a jejich výskyt už vědci zaznamenali i v Německu, Rakousku, na Slovensku i v Česku a mohou například šířit krymsko-konžskou hemoragickou horečku, u níž se úmrtnost pohybuje mezi 15 až 40 procenty. Nemoc se projevuje silnou horečkou, krevními výrony, hubnutím i poškozením jater, uvádí web televize Polsat News.

"Hyalomma je mnohem větší než naše klíště obecné, má jiné zbarvení a většinou se k nám dostane s tažnými ptáky, kteří se vracejí do Evropy ze svých zimovišť," říká pro TN.cz Radek Šíma z Biologického centra Akademie věd.

[chooze:article;value:554534]

​Spíše než na lidech ovšem africká klíšťata u nás vědci nacházejí například na koních. "Jedno se ale objeví za několik let, takže jde spíše o raritu. Zatím se ani nepotvrdilo, že by u nás klíšťata hyalomma dokázala přežít zimu," uklidňuje Šíma.

Krymsko-konžskou hemoragickou horečku bychom neměli podceňovat podle epidemiologa Romana Prymuly. "Toto onemocnění je něco mezi horečkou dengue a klíšťovou encefalitidou. Už dnes u nás klíšťata šíří také babeziózu," upozorňuje Prymula.

"Toto onemocnění způsobuje jednobuněčný prvok rodu babesia, který je blízkým příbuzným původci malárie. Babesia prostřednictvím klíštěte obecného, pijáka lužního a pijáka stepního napadá domácí a divoká zvířata i lidi," informuje web klíště-prevence.cz.

S tím, jak se bude měnit klima, se u nás budou podle Prymuly šířit i další choroby. "Zatím ale není nutné podnikat nějaká zásadní opatření, v případě západonilské horečky ale může být rizikové například dárcovství krve," dodává Prymula.

Odborníci varují: Aktivita klíšťat je nyní mimořádně vysoká (13/5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.