Druhý ročník projektu Psaní od srdce udělal radost téměř 8 400 seniorům

[chooze:gallery;value:36042]

Diakonie Českobratrské církve evangelické a TV Nova uspořádaly druhý ročník projektu Psaní od srdce, který měl za cíl překonávat bariéry mezi generacemi a zároveň ukázat seniorům, že je v naší společnosti celá řada lidí, jimž na nich záleží. Psaní od srdce tak putovala seniorům žijícím v domovech pro seniory a k lidem důchodového věku, kteří žijí sami ve svých domácnostech a jsou v péči terénních sociálních služeb.

Od 26. dubna do 19. května 2024 se k Psaní od srdce přihlásilo 5 928 pisatelů. Někteří z nich si dokonce vzali za své napsat hned několika seniorům. Podařilo se tak sehnat pisatele pro všech 8 398 seniorů z celé ČR.

"Máme velkou radost, že se k dopisování se seniory letos přihlásil dvojnásobný počet pisatelů než při loňském pilotním ročníku. Je to pro nás důkazem, že projekt má ještě další potenciál, a budeme proto i v dalších letech oslovovat ještě více lidí, aby se k Psaní od srdce přidali," řekl manažer projektu Psaní od srdce Ondřej Hladík.

"Psaní a dostávání dopisů je totiž pro řadu lidí spojené s krásnými vzpomínkami, třeba na milostná psaní nebo dopisování s kamarády z tábora. Radost navíc dělá jak seniorům, kteří psaní obdrží, tak i samotným pisatelům," dodal Hladík.

"V TV Nova rezonovalo psaní pohlednic snad ve všech našich odděleních. Zapojili se například Kristina Kloubková, Dagmar Honsová, Veronika Petruchová, Martin Čermák nebo Renáta Czadernová i s dětmi. Lidé pohlednice psali v kancelářích nebo kuchyňkách, brali si je domů a malovali s dětmi, nebo dokonce iniciovali zapojení celé školní třídy. Je to krásný projekt a jsem ráda, že TV Nova je jeho součástí," uvedla Anna Ševerová, CSR manažerka TV Nova.

Radost na dopisním papíře v domovech i domácnostech

V těchto dnech dopisy stále ještě docházejí. Jednotlivým seniorům je předávají terénní sociální pracovníci při osobních návštěvách, v domovech se čtou v soukromí na pokojích, ale i hromadně při společných aktivitách. Každému pisateli je doručena zpětná vazba a fotografie z rozdávání a čtení dopisů.

"Opět jsem byl mile překvapen, jaká vlna zájmu o druhé se v posledních týdnech vzedmula, a propojila tak lidi napříč generacemi, včetně mnoha dětí. Letos jsme evidovali obrovský zájem ze strany škol a zájmových kroužků," pokračoval Hladík.

"Z fotografií, které dostáváme z domovů pro seniory, je vidět, jak moc si lidé na psaní dávají záležet. Kromě krásných dopisů či pohledů přikládají obrázky, přáníčka a rodinné fotografie. A všichni pečovatelé a pečovatelky, se kterými mluvím, si pochvalují, jak milá a krásná psaní přicházejí, a dělají tak radost seniorům," doplnil.

Psaní od srdce bude podporovat aktivity pro seniory i nadále

Spolu s psaním dopisů Diakonie ČCE organizuje také finanční sbírku, ze které podporuje oblíbené aktivity, jež přinášejí seniorům úsměv na tváři. Třeba terapii s pejsky, hudební zážitky, sportovní aktivity nebo výlety.

Finanční sbírka pokračuje i po skončení letošního ročníku Psaní od srdce a bude i nadále sbírat finanční prostředky na podporu aktivit pro seniory v zapojených domovech a terénních sociálních službách. Dostupná je na webových stránkách projektu.

Dosavadní výtěžek sbírky od začátku projektu 28. května činí 309 561 korun.

O projektu se v dubnu mluvilo i ve Snídani (04/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.