Oživíme národního ducha. Britové chtějí opět zavést povinnou vojenskou službu

Britský premiér Rishi Sunak prohlásil, že pokud konzervativci vyhrají předčasné parlamentní volby na začátku července, tak znovu zavedou povinnou vojenskou službu. Osmnáctiletí absolventi škol by měli podle deníku Telegraph na výběr ze dvou možností. Buď se přihlásit na roční vojenskou stáž, nebo trávit jeden víkend každý měsíc dobrovolnickou činností ve své komunitě.

"V tomto stále nejistějším světě existují síly, které se snaží naši společnost rozdělit," prohlásil podle BBC Sunak v neděli. Roční službou u ozbrojených sil by se měli mladí seznámit například s kybernetickou bezpečností, logistikou nebo zásobováním.

[chooze:article;value:556678]

"Zavedu nový model národní služby, který u našich mladých lidí vytvoří společný smysl pro cíl a obnoví pocit hrdosti na naši zemi," uvedl britský premiér. Mladí lidé se podle něj díky tomu naučí nové věci, osvojí si skutečné dovednosti a přispějí své komunitě a zemi. Pilotní projekt by chtěli konzervativci spustit v září 2025 a stát by měl 2,5 miliardy liber, což je v přepočtu více než 72 miliard korun.

Opoziční labouristé jsou proti. Tvrdí, že by to poškodilo britskou ekonomiku. "Británie už má dost konzervativců, kteří jsou bez nápadů a nemají žádné plány, jak ukončit 14 let chaosu. Je čas obnovit Británii s labouristy," citoval deník Guardian slova mluvčího labouristické strany.

Předčasné volby ve Velké Británii rozebral ve čtvrtek pro TN Live komentátor Ondřej Šmigol:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.