Lékaři stále častěji využívají umělou inteligenci. Pomáhá i s léčením nemocí

Umělou inteligenci dnes lékaři využívají nejčastěji v oblasti radiologie. Významně tam prý zlepšila diagnostiku i léčbu nemocí.

"Radiolog může s podporou umělé inteligence přečíst více snímků a zkrátí se čekací doby. Ona zefektivní to vyšetření, urychlí pro toho radiologa to hodnocení tím, že ukáže na tu danou oblast, kde ta eventuální patologie by mohla být," řekla Andrea Burgetová, přednostka Radiodiagnostické kliniky 1. LF UK a VFN.

Umělá inteligence má uplatnění i v lékařské genetice. "Při vyšetřování DNA to masivní množství dat, které získáváme, umí prohledat, najít mutace, které jsou zodpovědné za onemocnění a nějakým způsobit to celé sumarizovat pro lékaře, který to poté probere s pacientem," uvedl Ondřej Šeda, přednosta Ústavu Biologie a lékařské genetiky 1. LF UK a VFN.

[chooze:article;value:557224]

Umělou inteligenci do svých výukových metod zařadily už i lékařské fakulty. Studenty učí používat AI právě pro jejich budoucí praxi. Umělá inteligence ale prý může sloužit jako pomocník i samotným profesorům.

Lékaři se shodují, že do budoucna bude mít umělá inteligence v medicíně čím dál větší vliv. Panují ale rozpory ohledně toho, kdo bude mít pak za pacienta zodpovědnost.

"Kdo bude zodpovědný? Jestli tedy bude zodpovědný lékař, jestli bude zodpovědný programátor, poskytovatel péče, anebo tedy ten model samotný? To je třeba ještě vyjasnit," zdůraznil Martin Vejražka, přednosta Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN.

Zatím stále platí, že za pacienta není zodpovědný nikdo jiný než lékař. Možnost, že se to do budoucna změní, ale lékaři nevylučují.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.