Česko potrápily velmi silné bouřky. Řidiče uvěznil v autě strom

"Nad částí východních Čech a západní Moravy se udržuje téměř bez pohybu pásmo velmi silných bouřek, které zde setrvává téměř bez pohybu. Podle radarových odhadů zde může v opakovaných bouřkách spadnout kolem 50 mm za hodinu," varoval ČHMÚ. Vydal proto výstrahu.

Ta platila pro Královéhradecký kraj (Rychnov nad Kněžnou), Pardubický kraj (Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová, Žamberk), Olomoucký kraj (Mohelnice, Zábřeh) od úterních 15:37 do 18:30.

"O velkém štěstí by mohl vyprávět řidič osobního automobilu, který po pádu stromu zůstal uvězněný ve vozidle. Událost se stala v 15:00 hod. na silnici III. třídy v Klášterci nad Orlicí, části obce Zbudov. Zaklíněnému řidiči na pomoc přispěchali profesionální hasiči z HS Žamberk a JSDHO Klášterec nad Orlicí. Nezraněného řidiče hasiči vyprostili, strom odklidili mimo vozovku a celou věci předali Policii České republiky," informoval odpoledne mluvčí hasičů Jakub Stryka.

Například v Pastvinách na Orlickoústecku zase voda zaplavila most. V České Skalici na Náchodsku museli hasiči odstraňovat spadlý strom.

"Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Při nasyceném povodí předchozími srážkami je v orograficky členitém terénu pravděpodobný vznik přívalové povodně," varovali meteorologové.

[chooze:article;value:557607]

Nebezpečné podle ČHMÚ mohou být i kroupy, které se k bouřce připojily. "Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami," doporučili meteorologové.

O tom, jak bude, mluvila v pondělí meteoroložka Dagmar Honsová:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.