MS v hokeji je triumfem i pro českou ekonomiku. Přineslo přes 10 miliard

Rekordní návštěvnost mistrovství světa v hokeji, které naživo vidělo téměř 800 tisíc návštěvníků, nepřineslo výdělky jen českému hokejovému svazu, ale také řadě podnikatelů. Například hotely v Praze i Ostravě prý neměly daleko k tomu, aby praskaly ve švech.

Restauracím v obou městech se podle dosavadních odhadů navýšily během šampionátu tržby až o třetinu. A stěžovat si nemohou ani majitelé hal, ve kterých se hrálo. O hladové či žíznivé krky tam rozhodně neměli nouzi.

Každý den se v O2 areně odehrály dva až tři zápasy. Během jediného dne se tady tak protočilo až 51 tisíc lidí. "Jsme tady v Praze uvnitř haly vytočili více než 200 tisíc litrů piva. Piva se prodalo desetkrát více než vody," sdělil ředitel Robert Schaffer.

[chooze:article;value:557397]

Z jídel potom jednoznačně vedly klobásy. "Prodali jsme jich za těch 17 dní necelých 40 tisíc. Vedle klobás nejprodávanější byly kuřecí nugety, hotdog, hranolky," vyjmenoval Schaffer.

O pohodlí návštěvníků se v O2 areně staralo celkem 1 700 lidí, 700 jich mělo na starost obsluhu fanoušků, 350 jich vařilo a 400 jich dohlíželo na bezpečnost.

Rekordní návštěvnost hlásí i Ostrava. Tamní halu během mistrovství navštívilo na 250 tisíc lidí. "Vypilo se ve fanzóně přes 66 tisíc litrů piva, stejný objem se vypil v Ostravar aréně. Udělalo se přes 500 pizz, kebabů, skoro 3 000 hamburgerů," uvedla zástupkyně prezidenta ostravského organizačního výboru Irena Šašková.

[chooze:article;value:557506]

A rekordy hlásí i sázkaři. Za celý šampionát se prosázely téměř tři miliardy korun. Jen na výsledek finále fanoušci vsadili 164 milionů korun.

Mistrovství ale doprovázely i některé neveselé statistiky. Policie odhalila na 600 falešných lístků, za které fanoušci zaplatili dva miliony korun. V Ostravě potom lotyšskému týmu vykradli hotelové pokoje.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.