Česká kultura v slzách. Náhle zemřel operní pěvec a bývalý ředitel divadla

[chooze:gallery;value:36013]

​Se zprávou o nečekané smrti význačného umělce přišel web Divadelní noviny, který informovali blízcí zesnulého pěvce. Podle nich Golat v neděli podlehl srdečnímu selhání. "S lítostí oznamujeme, že odešel Luděk Golat. V neděli 28. dubna 2024 oslavil teprve 70. narozeniny. Čest jeho památce," sdílelo v pondělí Národní divadlo moravskoslezské na svých stránkách

Talentovaný umělec se proslavil hned v několika sférách. Na pěveckém oddělení AMU vystudoval zpěv a později i režii, sólistickou dráhu zahájil v roce 1979 v hradecké opeře. V roce 1984 nastoupil jako sólista do tehdejšího Státního divadla v Ostravě, současně zpíval i v Komorní opeře Praha a učil na pražské konzervatoři JAMU.

[chooze:article;value:557406]

V devadesátých letech se stal pomocným režisérem opery Národního divadla v Praze, jenže tento post náhle opustil, aby přijal pozici šéfa opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Právě toto divadlo pro něj bylo srdcovou záležitostí a v roce 1999 ho jmenovali jeho ředitelem.

I dál ovšem zůstával na postu šéfa operního souboru a pod jeho taktovkou vybudoval výborný operní ansámbl, který se dostal do celorepublikového povědomí. "Měl výrazný podíl na postupném otevření a transformaci operního souboru, kam v jeho éře přicházela řada špičkových sólistů i dalších umělců domácích, ale i ze zahraničí," upřesnili zástupci divadla.

[chooze:article;value:555165]

Významná díla, která v té době opera zinscenovala, jsou například Sedlák Kavalír, Madama Butterfly nebo Bastien a Bastienka. "V ředitelské pozici byla pro něj největší výzvou rozsáhlá rekonstrukce Divadla Antonína Dvořáka a stavba nové provozní budovy za divadlem," popsalo divadlo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.