USA se připravují na "vojenské překvapení" od KLDR. Přijít má v říjnu

Západ znepokojuje sílící vojenské spojenectví Ruska a KLDR. Na popud Vladimira Putina má totiž Severní Korea chystat "říjnové překvapení" v podobě vojenské provokace. S takovým tvrzením přišla americká stanice NBC News, která se odvolává na několik zdrojů z Bílého domu.

"Nepochybujeme o tom, že se Severní Korea chystá letos k provokacím. Otázkou ale zůstává, do jaké míry je chtějí vystupňovat," uvedl jeden ze zdrojů z amerických tajných služeb. Podle NY Post se obávají i toho, že by se mohlo jednat o největší a zároveň nejprovokativnější manévry za poslední roky.

[chooze:article;value:551832]

​Americké tajné služby se domnívají, že Rusko o konflikt usiluje z toho důvodu, aby pomohlo Donaldu Trumpovi k dosažení vítězství v blížících se volbách. Podobné obvinění padlo už v roce 2016, kdy tajné služby uvedly, že se Rusko vměšuje do amerických voleb v Trumpův prospěch.

USA dlouhodobě upozorňují na sílící spolupráci mezi Ruskem a KLDR. Státy se domnívají, že Putin poskytuje Severní Koreji technologie pro výrobu jaderných zbraní výměnou na munici užívanou na Ukrajině. Rostou také obavy z toho, že by Rusko mohlo pomoci Severní Koreji k dokončení první ponorky schopné odpálit raketu s jadernými zbraněmi.

KLDR vypálila u hranice s Jižní Koreou 200 střel. Příměří mezi zeměmi může kdykoliv skončit, říká analytik (01/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.