Obézních dětí v Česku přibývá. Mohou se proto stát i obětí šikany

Nadváha, obezita a s tím spojené zdravotní problémy i psychického rázu v posledních letech trápí zhruba polovinu dospělých Čechů. Stále více alarmující čísla se ale začínají objevovat i u těch nejmladších. "Zvětšuje se nám to procento obezity než nadváhy. V posledních letech, zvlášť těch covidových, se to procento zvýšilo na 16 % obézních dětí. Celkově dětí s obezitou a nadváhou je 26 %," informovala pediatrička Kateřina Bednaříková.

Z nového průzkumu navíc vyplývá, že 37 % dětí mladších sedmi let jí sladkosti každý den. Zhruba stejné množství pak obden, 20 % jednou nebo dvakrát týdně a méně často nebo vůbec jen asi 6 % z nich. "Na zdravé stravování jsem dbala hlavně do roka, protože jsme se potýkali s alergii, teď už zařazujeme všechno," řekli v anketě rodiče. "Bonbony si dá, to je jasné, ale tím, že je nemocný, tak mu dáváme hodně zdravých potravin, miluje ovoce, banány," sdělili další.

Ke špatným stravovacím návykům u dětí patří také pití slazených nápojů. Ty pravidelně konzumuje asi třetina z nich.

[chooze:article;value:551465]

​Špatné zdravotní návyky z dětství mohou mít přitom fatální dopady. "Už se to objevuje i u těch dětí mladšího věku. Děti, kterým je 12 let, už mají cukrovku druhého typu. Mezi ty největší zdravotní komplikace patří kardiovaskulární onemocnění, právě ta cukrovka, ortopedické problémy, ale má to vliv i na duševní zdraví těch dětí," sdělila pediatrička Kateřina Bednaříková.

"Děti se logicky mezi sebou porovnávají. Z toho důvodu mohou i obézní děti tu obezitu mohou vnímat jako handicap. A kolektiv k nim takto může přistupovat. Může se jim posmívat, mohou být obětí šikany," poznamenal dětský psycholog Petr Šusta.

Se šikanou má v Česku přitom osobní zkušenost každý osmý žák.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.