Jihlava rozšiřuje modré zóny. Kdo chce parkovat levněji, musí změnit adresu

Aby syn Bohuslava Ferdana z Jihlavy parkoval ve městě levněji jako rezident, tedy za 1 200 korun ročně, musel změnit adresu trvalého bydliště. "Jinak by musel platit asi 12 tisíc," tvrdí Bohuslav Ferdan.

Jihlavě před zavedením parkovacích zón obyvatelé ubývali. Teď se trend otočil. "Pozorujeme nárůst zejména v měsících, kdy zavádíme parkovací opatření do nových zón. Je to motivované tím, že musí mít trvalé bydliště," řekl radní města Jihlavy David Beke (ODS).

Díky dalším parkovacím zónám už Jihlavě přibyly dvě stovky nových obyvatel. A za každého dostane město i další peníze ze státní kasy navíc v rámci rozpočtového určení daní. Za nově přihlášené to v tuto chvíli dělá více než tři miliony korun. "Za každého toho obyvatele dostává město okolo 20 tisíc korun ročně," upřesnil radní Beke.

[chooze:article;value:544989]

​Samotné placené modré zóny do jihlavské kasy přináší ročně okolo 10 milionů korun. Místní jsou ale naštvaní. Platit 1 200 korun ročně za parkovaní navíc znamená pro mnohé pořádný zářez do rodinných rozpočtů. A to v budoucnu chtějí placené parkovaní rozšířit po celém městě.

"Samozřejmě je to zatěžující," nesouhlasí někteří řidiči. "Dneska všechno zdražuje, tak je potřeba počítat i s tímhle," říkají další.

Podobný efekt jako v Jihlavě zaznamenávají i další města. "V oblastech, kde byly v Brně zavedeny modré zóny, sledujeme mírný nárůst lidí s trvalým bydlištěm, přesněji je to o 17 procent," potvrdil mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek. "V hlavním městě Praze může mít rezidentské parkovací místo jen ten, kdo tu má i přihlášené trvalé bydliště," uvedl mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman.

Veškeré peníze, které vyberou na parkovném, prý města následně znovu dávají na vylepšování své dopravní infrastruktury.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.