Dost bylo turistů. V dovolenkové destinaci proti nim protestovaly tisíce lidí

Mallorca není na prodej tak znělo motto sobotního protestu. Metropolí Mallorky, která je největším z Baleárských ostrovů, pochodovali lidé s nápisy jako SOS místní obyvatelé nebo Dost masového turismu. "Příliš mnoho turistů, příliš mnoho aut, příliš mnoho jachet, příliš mnoho kol, příliš mnoho odpadků, příliš mnoho znečištění. Kde budou žít moje děti?" stěžovali si místní.

Podle policie bylo v ulicích asi 10 tisíc demonstrantů. Menší protest s několika stovkami lidí se konal taky na Menorce. "Snažíme se reagovat na nouzovou a dramatickou situaci, která rapidně narůstá a postihuje stále více rodin a jednotlivců," zlobili se demonstranti.

Rostoucí počet turistů podle pořadatelů protestu zásadně ovlivňuje životy místních. Způsobuje bytovou krizi, vytváří tlak na zdravotní služby i dopravní síť.

[chooze:article;value:552793]

​Baleárské ostrovy jsou druhým nejnavštěvovanějším regionem Španělska, a to hned po Katalánsku. Na třetím místě byly Kanárské ostrovy, kde se v dubnu také uskutečnily podobné protesty.

Demonstranti si sice stěžují na nával turistů v letní sezóně, Mallorca a další destinace po celém Španělsku ale čelí podobnému náporu i v zimě. Některým místům na Mallorce se dokonce přezdívá malé Německo, jezdí tam totiž velké množství německých penzistů, které pronájem domku na pláži vyjde často levněji než nájem doma v Německu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.