Amerikanista: USA směřují k izolaci. Situaci by změnil vojenský úder

Vojenská pomoc USA pro Ukrajinu nemusí trvat věčně. "Také v Demokratické straně jsou hlasy, které sice zatím nejsou příliš slyšet, ale nabádají k většímu izolacionismu Spojených států. Místo zbrojení se chtějí více věnovat například řešení domácích sociálních problémů," říká pro TN.cz amerikanista Jiří Pondělíček z FSV Univerzity Karlovy.

Na jak dlouhé období je pomoc pro Ukrajinu určená?

Již schválená pomoc vystačí do konce tohoto roku, proto je už nutné připravovat i další pomoc na další období. K oněm 61 miliardám dolarů patří také osm miliard, které jsou zcela v kompetenci amerického prezidenta, a on v té hodnotě může nechat uvolnit například vojenský materiál z amerických zbrojních skladů.

Ještě před pár měsíci se zdálo, že v případě znovuzvolení Donalda Trumpa do Bílého domu Washington nedaruje Kyjevu už ani dolar…

Pokud bude schválena další pomoc, tak si nedovedu představit, že by ji Trump mohl zastavit. K tomu by snad mohlo dojít jedině za cenu nějakého ostrého sporu s Kongresem. V poslední době také republikánský prezidentský kandidát tu svou rétoriku docela zvolnil. A tím, že se otevřeně nevyjádřil přímo proti zákonu o posledním balíčku pomoci, pomohl k jeho schválení.

[chooze:article;value:556237]

Pro onen balíček za 61 miliard dolarů také částečně hlasovali i republikánští zákonodárci…

V americké sněmovně pro něj hlasovalo jen 101 republikánů a proti jich bylo 112, to znamená, že jich byla většina proti. Takže bude hodně záležet i na budoucím zastoupení v zákonodárném sboru. Ale rovněž v Demokratické straně jsou hlasy, které sice zatím nejsou příliš slyšet, ale nabádají ke většímu izolacionismu Spojených států. A místo zbrojení se chtějí více věnovat například řešení domácích sociálních problémů.

Před 2. světovou válkou byly USA také izolacionistické…

Ty nálady se tam ale začaly měnit ještě před útokem na Pearl Harbor, který pak situaci radikálně otočil. A k něčemu podobnému by mohlo dojít třeba v situaci, kdyby Čína zaútočila na Tchaj-wan. Touto možností se Peking netají.

Musíme také vzít v úvahu, že se americká obranná politika začíná více orientovat na oblast Jihočínského moře a Tichomoří.

O prezidentu Bidenovi se říká, že je posledním transatlantickým romantikem v Bílém domě. A tedy tím posledním, kdo vazbu k Evropě vnímá nějak emocionálně. Starý kontinent se na tuto situaci musí připravit.

Trumpa kompromitoval jeho bývalý právník. V nahrávce měli řešit peníze pro pornoherečku (14/5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.