Krupobití na dálnici a jeden blesk za druhým. Česko vzaly útokem silné bouřky

Na celém území České republiky už od dopoledne platí výstraha před silnými bouřkami, které s sebou přinášejí intenzivní déšť. Přeháňky se na některých místech objevily už ráno, první bouřky pak dorazily kolem poledne. Ve dvě hodiny odpoledne meteoradar ukazoval bouře na více místech v Česku, na jihozápadě v okolí Plzně a jihovýchodě v pásu mezi Brnem a Žďárem nad Sázavou byla patrná silná blesková aktivita. 

Právě například na dálnici D5 na jihozápadě řidiče překvapila pořádná průtrž mračen. Kromě přívalového deště s sebou bouřka přinesla krupobití a způsobila dopravní komplikace. 

[chooze:article;value:557122]

​Ve zbytku dne bude pršet na většině území, bouřky se budou vyskytovat místy. "Očekáváme, že by se mělo jednat o jednotlivé buňky, které občas můžou vytvořit multicelární shluky. Silné bouřky budou dnes nebezpečné zejména srážkami, čekáme, že v bouřkách může za krátkou dobu spadnout kolem 30 mm, v případě, že přes nějaké místo přejde víc bouřek po sobě, můžou být úhrny i kolem 50 mm," varuje ČHMÚ

"Takové srážky můžou při současném velkém nasycení půdy způsobit zatopení níže položených míst nebo zvýšení hladin menších toků, a to hlavně na západě a jihozápadě Čech. V menší míře počítáme s kroupami o velikosti do 2 cm a nárazy větru kolem 70 km/h. Večer pak bude bouřek znovu ubývat," doplňují meteorologové. 

Výstraha platí do 21. hodiny, je ale pravděpodobné, že ji ČHMÚ rozšíří. V neděli se totiž očekávají další bouřky. 

Na celou víkendovou předpověď se můžete podívat ve videu níže:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.