Při požáru bytového domu v centru Hanoje zemřelo 14 lidí

Rozsáhlý požár včetně několika výbuchů vypukl ve čtvrtek kolem 18:30 SEČ, uvedla s odvoláním na informace vietnamských médií agentura AFP. Snímky z místa požáru zachycují ohořelé věci na dvoře budovy a zčernalý interiér prvního patra.

Při požáru zemřelo nejméně 14 lidí a tři byli zraněni, citovala agentura VNA místní představitele. Zatím není jasné, kolik lidí bylo v domě v době vypuknutí požáru. Plameny se podařilo uhasit asi zhruba po hodině. Budova se nachází v uličce široké dva metry a je v ní 12 pokojů k pronájmu. V prvním patře se údajně prodávala a opravovala elektrokola.

[chooze:article;value:554023]

Žena ze sousedství řekla agentuře AFP, že slyšela výbuch, který připomínal petardy. "Myslela jsem, že se někdo pere nebo že něco udeřilo do okna. Seběhla jsem dolů a uviděla oheň. Mnoho lidí vyběhlo z uličky a prošlo přes domy ostatních sousedů. Byli jsme strašně vyděšení," popsala. Majiteli domu se podle jejích slov podařilo před plameny zachránit svou snachu a vnuka.

Jeden ze zasahujících záchranářů řekl státnímu zpravodajskému webu VNExpress, že v budově nikdo nezůstal. "Bylo tam strašné horko," řekl. "Hasiči se snažili ze všech sil hledat přeživší. Zachránili jednu starou paní a pak vynesli ven další čtyři lidi. Pečlivě jsme to zkontrolovali, uvnitř už nikdo další nebyl."

Požáry s vysokým počtem obětí nejsou v hustě obydleném Hanoji ojedinělé. Loni v září při podobném požáru bytového domu v Hanoji zemřelo 56 lidí, což byl nejsmrtelnější požár ve Vietnamu za posledních 20 let. Mezi mrtvými tehdy byly nejméně tři děti.

Obří požár v Berlíně. Plameny krotilo přes 220 hasičů (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.