Nehod na železnici přibývá. Vlaky zastaví kameny i neukáznění chodci

20 případů za první čtvrtinu tohoto roku, za celý loňský rok jich přitom Správa železnic eviduje 53. Odborníci to přičítají mladým lidem a vlivu sociálních sítí. "Vidí to na videích na sociálních sítích a pak to napodobují. Neuvědomují si přitom, o jak riskantní zábavu mnohdy s fatálními následky se může jednat," řekla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Pro některé nevinná zábava může vést k ohrožení životů cestujících, strojvedoucího a v neposlední řadě i samotných pachatelů, kteří se dopouští trestného činu obecného ohrožení.

Škody pak mohou dosáhnout až milionových částek. V minulosti jsme měli případ, kdy kluci dali předměty na koleje, došlo k poškození kol pendolina. Škoda dosáhla řádově milionové částky a jejich rodiče to pak museli uhradit," poznamenal mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

[chooze:article;value:538386]

​Vlaky navíc zbytečně nabírají zpoždění. "Na železnicích se setkáváme i s celou řadou dalších nebezpečných situací, od přecházení kolejí na místech, která na to nejsou určena, lidé nepoužívají nadchody, přechody, podchody, ale zkracují si cestu jen třeba o pár metrů a riskují přitom," dodal Šťáhlavský.

Vlaky jedoucí rychlostí 160 kilometrů přitom za sekundu ujedou 43 metrů a jejich brzdná dráha může být klidně i dva kilometry. Strojvedoucí, i když předmět zahlédnou, nemají prakticky šanci zabrzdit včas. Řada hlavně mladých lidí přitom riskuje nevědomky. "Mají v uších sluchátka, neslyší tu zvukovou signalizaci a nevšimnou si červeného světla a v tu chvíli dojde k fatální nehodě," doplnila mluvčí Eberl Friebová.

Na železnicích v České republice loni zemřelo 229 lidí, to je o 12 méně než v roce 2022.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.